ENSZ: Vegyi fegyverekkel támadtak a szír kormányerők

2018.09.12. 13:33

A szír kormányerők klórgázt, vagyis tiltott vegyi fegyvert használtak Damaszkusz felkelők irányítása alatt álló külvárosa, valamint az Idlíb ellen intézett támadásokkor, ezek az akciók háborús bűnnek minősülnek - jelentették be az ENSZ emberi jogi szervezet vizsgálatot folytató munkatársai szerdán.

A Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság ezekkel együtt 39 vegyi fegyverekkel elkövetett támadást dokumentált 2013 óta, amelyek közül 33 esetet a kormányerőknek tulajdonítanak, míg a további hat akció felelőseit nem sikerült azonosítani - mondta el az ENSZ egyik tisztviselője a Reuters hírügynökségnek.

Sérült gyermeket ápolnak egy tábori kórházban, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Szarakibban, miután a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást intéztek az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun település ellenForrás: MTI/EPA/-------------------

A klórgáz fegyverként történő használata a Szíria által jóváhagyott Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény, valamint a nemzetközi humanitárius jog értelmében is tilos - mutatnak rá a legfrissebb jelentés szerzői.

Nők és gyermekek is megsérültek

A jelentés a Damaszkusztól keletre található Kelet-Gúta Dúma lakónegyede ellen januárban és februárban végrehajtott katonai akciókról így ír:

A kormányerők válogatás nélkül támadtak célpontokat Kelet-Gúta áprilisi visszafoglalása érdekében. Civilek által sűrűn lakott területek ellen intéztek támadásokat, a többi között pedig vegyi fegyvereket is bevetettek.A szerzők kiemelik: a támadásokban nők és gyermekek is megsérültek, őket légzési nehézségek miatt oxigénnel kellett ellátni.

Szíria miatt az elmúlt időszakban kiéleződtek az ellentétek Oroszország és a Nyugat között. Moszkva azt állítja, hogy terroristák brit segédlettel vegyi támadást készítenek elő Idlíbben, hogy ürügyet szolgáltassanak egy Szíria elleni újabb rakétatámadásra.

Az USA már kétszer csapást mért Szíriára

A Fehér Ház a múlt héten közleményt adott ki, amelyben ismételten figyelmeztette a damaszkuszi kormányt: amennyiben Bassár el-Aszad elnök úgy dönt, hogy újból vegyi fegyvereket vet be,

az Egyesült Államok és szövetségesei gyors és megfelelő választ adnak.Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) keddi rendkívüli ülésén azonban azt hangoztatta: a nyugati államok vádaskodásai ellenére Bassár el-Aszad kormánya nem készül tiltott fegyvereket bevetni a többségében lázadók által uralt Idlíbben.

Az Egyesült Államok 2017 áprilisában, majd 2018 áprilisában is csapást mért Szíriára, miután a kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a polgárháborús harcokban.