Florence megérkezett Észak-Karolinába

florence, hurrikán, dél-karolina
Rain begins to fall as the outer bands of Hurricane Florence make landfall in Myrtle Beach, South Carolina on September 13, 2018. Hurricane Florence edged closer to the east coast of the Hurricane Florence edged closer to the east coast of the US Thursday, with tropical-force winds and rain already lashing barrier islands just off the North Carolina mainland. The huge storm weakened to a Category 2 hurricane overnight, but forecasters warned that it still packed a dangerous punch, 110 mile-an-hour (175 kph) winds and torrential rains. / AFP PHOTO / Alex Edelman
Vágólapra másolva!
Megérkezett Észak-Karolinába a Florence nevű hurrikán. Ugyan ereje csökkent, a lakosságot így is evakuálni kellett, a vele járó esőzések várhatóan hatalmas áradásokat fognak okozni. 
Vágólapra másolva!

Elérte az Egyesült Államok keleti partját a Florence hurrikán, helyi idő szerint reggel negyed nyolckor az észak-karolinai Wrightsville Beach közelében – közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC) pénteken. Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán egyes, azaz a legalacsonyabb kategóriába sorolt Florence-t óránkénti 150 kilométeres széllökések kísérhetik.

Florence elérte Myrtle Beach-et Észak-Karolinában Forrás: AFP/Alex Edelman

Bár a hurrikán ereje négyesről egyesre csökkent, a helyi hatóságok aggódnak. Az atlanti partvidéken tomboló trópusi vihar óránként 9 kilométert tesz meg, és sebessége tovább csökkenhet, ahogy a szárazföld belseje felé halad.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó figyelmeztetett, hogy

a vihar nyolc-tíz méteres hullámokat korbácsolhat a tengerparton,

így az ottani házakat egészen a tetőig elboríthatja az áradat.

A hurrikán már most több helyen okozott áramkimaradásokat és áradásokat. Észak-Karolinában több mint 370 ezren maradtak áram nélkül péntek reggel. A közműszolgáltatók arra számítanak, hogy emberek millióinak kell nélkülözniük az elektromosságot, és a helyreállítási munkák hetekig tarthatnak majd.

Első körben az állam déli oldalának lakosságát evakuálták, később az északon élőkkel folytatták. A legtöbben Floridában mentek – írja a Sky News.

A kormányzó elmondta, hogy aki a kötelező evakuálás ellenére sem távozott otthonából,

vagyis nem számíthat segítségre. Sürgetett mindenkit, hogy ha még teheti, azonnal induljon az állam belső területei felé.

A 30 ezer lakosú New Bernben több mint 100 embert mentettek ki a hatóságok, miután a víz elárasztotta a külvárost. Jacksonville egyik hoteljéből legalább hatvan embert evakuáltak, mert a szél megrongálta a tetőt.

Sérültekről és halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet. Szakértők szerint 2-3 nap alatt nyolc hónapnyi esőzésnek megfelelő csapadék eshet – írja a BBC.

Szélvihar az észak-karolinai Swansboróban Forrás: MTI/AP/Tom Copeland

A fővárosban, Washington, valamint Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben.

Donald Trump elnök a Twitteren figyelmeztette a lakosságot a hurrikán veszélyeire, és felszólította a lakosságot, hogy kövessék a hatóságok utasításait:

"Egész településeket söpörhet el"

Péntek esti hírek szerint a hurrikán nagyon lassan halad a kontinens belseje felé. Észak-Karolinában eddig több mint kétszáz embert mentettek ki, ők a kötelező evakuálás ellenére is otthonaikban maradtak. Legalább ennyien várnak még arra, hogy kimentsék őket a víz alá került otthonaikból. A mentésben a Nemzeti Gárda négyezer tagja segédkezik.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint Észak- és Dél-Karolina partmenti településein derékig érő víz hömpölyög az utcákon, az észak-karolinai Atlantic Beachen például az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 80 centiméternyi eső esett. E két déli államban eddig általában mindenütt 50-75 centiméternyi csapadék hullott, és várhatóan vasárnapig nem is áll el az eső. Észak-és Dél-Karolinában csaknem hatszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Elárasztott terület Swansboróban Forrás: MTI/AP/Tom Copeland

A kötelező kiürítés a keleti parti államokban változatlanul érvényben van, már ahol még el lehet menekülni a vihar ereje elől. Észak-és Dél-Karolinában, Georgiában, Virginiában és Marylandben egymillió hétszázezer embert érint az evakuálás, és a keleti parton most, vagy az elkövetkező napokban mintegy tízmilliónyian szenvednek a vihartól.

A vihar ereje ugyan enyhült, ám Florence változatlanul életveszélyes, a szakemberek "katasztrofális" áradásokat jeleznek előre. A szél 150-170 kilométeres sebességgel többméteresre korbácsolja az Atlanti-óceán hullámait.

Roy Cooper péntek délután tartott sajtóértekezletén arra figyelmeztetett:

Florence egész településeket söpörhet el.

"A vihar továbbra is erőteljes lesz és napokig pusztít még államunkban" – fogalmazott a kormányzó.

Észak-Karolinában 260 ezer ember várja menedékhelyeken a hurrikán elvonulását, és telnek a menedékhelyek Virginia államban is.

Halálos áldozatai is vannak a viharnak

Wilmingtonban péntek délután

egy édesanya és a kisbabája szörnyet halt,

amikor a vihar kicsavarta óriási fa rádőlt a házukra- A családfőt súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster kijelentette, hogy a vihar idején fosztogatókkal szemben a legszigorúbban eljárnak. A kormányzó egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy hidak váltak járhatatlanná, és utakat mosott el az áradat, valamint az áradások mellett földcsuszamlásokra is kell számítani.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén eddig 1100 repülőjáratot töröltek, Georgia, Észak-és Dél-Karolina reptereit lezárták. A Virginiában lévő Reagan repülőtér még fogad és indít járatokat.