Oroszország szerint abszurdak a brit vádak a Szkripal-ügyben

2018.09.14. 16:24

Oroszország szerint elfogadhatatlan a brit kormánytól, hogy összefüggésbe hozta a volt kettős ügynök, Szergej Szkripal megmérgezését az orosz vezetéssel. A merénylettel meggyanúsított két férfi tagadta, hogy közük lenne az orosz hírszerzéshez, és bocsánatkérést követel a britektől.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője abszurdnak minősítette a brit kormány Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov egyszerű, az állammal semmilyen kapcsolatban nem álló orosz állampolgár televíziós nyilatkozatára adott reagálását, vagyis Oroszország hazugsággal való megvádolását. Ismételten hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan összefüggésbe hozni az orosz vezetést és az Oroszországi Föderációt a salisbury mérgezéssel.

Ruszlan Bosirov és Alekszandr PetrovForrás: MTI/EPA/Londoni rendőrség/-------------------

A szóvivő szerint Oroszországnak nincs hivatalos alapja ahhoz, hogy fellépjen Bosirov és Petrov ellen, mert nincs tudomása arról, hogy a két férfi a világon bárhol is törvénysértést követett volna el. London az ügyben nem intézett jogsegélykérelmet Moszkvához, és elutasítja az Oroszországgal való együttműködést.

A salisburyi merénylet elkövetésével meggyanúsított Bosirov és Petrov az RT orosz állami televízió interjújában turistáskodó üzletembernek vallotta magát.

A két férfi Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívása után jelent meg a nyilvánosság előtt és tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez, és bocsánatkérést követeltek Londontól.

Szergej Szkripal volt kettős ügynököt március 4-én sikertelenül próbálták megmérgezni Salisburyben, amiért a lánya is kórházba került. A brit hatóságok szeptember 5-én két orosz állampolgárt, Petrovot és Bosirovot vádoltak meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés ügynökei, és a mérgezéshez novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagot használtak.

Brit tisztségviselők arra is egyértelmű célzásokat tettek, hogy a merényletet a legmagasabb szinten rendelhették el Oroszországban. Moszkva visszautasította a vádakat, és nehezményezte, hogy az üggyel kapcsolatban London nem fordult jogsegélykérelemmel Moszkvához, a gyanúsítottak ujjlenyomatait sem szolgáltatta ki az orosz rendvédelmi szerveknek, Szkripalék konzuli láthatását pedig nem engedélyezte.

Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi vasútállomáson 2018. március 3-ánForrás: MTI/AP/Londoni rendőrség/-------------------

A vádak és viszontvádak nyomán London és Moszkva még tavasszal kölcsönösen kiutasította egymás 23 diplomatáját. Hasonló lépések történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Szeptember 6-án az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány egy, a brit kabinettel közös nyilatkozatban közölte: teljesen megbízik abban a brit megállapításban, hogy a Szkripal-ügy két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és abban is egyetértenek, hogy az akciót szinte biztosan az orosz állam valamely magas szintjén hagyták jóvá.

Júliusban Amesburyben két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett ugyanattól az idegméreg-hatóanyagtól amelyet Szkripalék megmérgezéséhez használtak, miután találtak egy méreganyagot tartalmazó parfümös fiolát. Rowley felépült, élettársa azonban a kórházban meghalt. A brit rendőrség egyesítette a két ügyben folytatott nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK