Hát b...d meg, így sértegette Salvinit a luxemburgi külügyminiszter

accident Horizontal
Italy's Interior Minister Matteo Salvini (C) visits the Morandi motorway bridge site one day after a section collapsed in Genoa on August 15, 2018. Nearly 40 people died on August 14, 2018 when a giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy, with the death toll expected to mount further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI
Vágólapra másolva!
Az európai diplomáciában példátlan módon trágárkodott Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel a közismerten bevándorláspárti luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn. Ő volt az, aki tavasszal arról beszélt, nem örül a Fidesz kétharmados győzelmének. Akkor a magyar külügyminiszter egyértelműen a helyére tette a balliberális politikust.
Vágólapra másolva!

Pénteken Bécsben uniós belügyminiszteri tanácskozást tartottak. Ott történt a botrány.

Matteo Salvini megjegyezte, hogy tudomása van arról, hogy egyes politikusok Afrikából akarnak migránsokat behozni azért, hogy az akut munkaerőhiányt megoldják Európában. Ezt a gondolatot korábban a luxemburgi külügyminiszter dobta be azzal, hogy Európa lakossága öregszik, ezért így kellene megoldani ezt a problémát. Salvini hozzátette, hogy ő ezt egészen másképp gondolja, kifejtette, hogy őt azért fizetik, hogy olyan politikát folytasson, amelynek következménye az lesz, hogy az olasz fiatalok ismét vállaljanak gyerekeket, mint ahogy az régen is volt. Lehet, hogy Luxemburgban arra van igény, hogy afrikai migránsokkal oldják meg ezt a problémát, Olaszországban viszont azt szeretnék, hogy az olasz gyerekeknek legyen lehetőségük gyereket vállalni, és nem arra, hogy olyan új rabszolgákkal helyettesítsék azokat a gyerekeket, akik még meg sem születtek.

Matteo Salvini Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Matteo Salvini gondolatmenete viszont nem tetszett a bevándorlást támogató luxemburgi külügyminiszternek.

Az ülésről FB-n közzétett videón látszik, ahogy a luxemburgi külügyminiszter elveszti józanságát és önuralmát, dührohamot kap, hogy "na, ez itt túllépte a határt", majd nekiesett Salvininek azzal, hogy "Luxemburgban, kedves uram több 10 ezer olasz dolgozott, akik szintén migránsok voltak. Azért dolgoztak, hogy maguknak ott Olaszországban legyen a gyerekeiknek pénzük, hát b...d meg".

Asselborn arra a dicsőséges 30 évre utalt, amikor az északi országokban hatalmas gazdasági fejlődés volt, és Dél-Európából, de főleg persze Észak-Afrikából hoztak munkaerőt. Salvini - a Le Figaro szerint rendkívül nyugodtan - csak annyit mondott erre, hogy "egy ilyen képzett ember (mint Asselborn) legalább hagyhatta volna befejezni, amit mondani akartam", majd folytatta az illegális migráció elleni érveinek ismertetését.

Ugyanezen az ülésen az osztrák belügyminiszter azt javasolta, hogy a földközi-tengeri hajókon érkező migránsok közül szűrjék ki azokat a migránsokat, akiket nem illet meg a menedékjog. Ezt a javaslatot a Salvinivel közös sajtótájékoztatóján is kifejtette Kickl belügyminiszter.

Jean Asselborn Forrás: AFP/John Thys

Jean Asselborn vulgáris, primitív trágárkodásával egyébként súlyosan megsértette ismét a diplomácia szabályait, egyébként nem először "működése" alatt.

A 70. évében járó, az 1968-as generációt képviselő, szocialista politikus a magyar választás eredményét is diplomatához méltatlanul kommentálta. Szerinte - idióta kifejezésével - értéktumor volt a Fidesz kétharmados győzelme, és meg kell akadályozni, hogy az európai országokban a nemzeti ideológiáknak szabad folyása legyen. Szijjártó Péter külügyminiszter úgy reagált akkor az abszurd mondatokra, hogy érdektelen, hogy Asselborn mit mond, hiszen nem szerepel a magyar választói névjegyzékben.