Jövőre már csak 30 ezer migránst fogad be az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok jövőre az ideinél kevesebb, maximum 30 ezer menekültet fogad be – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy a korlátozást „az Egyesült Államok által nyújtott más típusú oltalommal és segítséggel együttesen” kell szemlélni. Hozzátette, hogy ezt a korlátozást nem szabad az amerikai humanitárius segítségnyújtás egyetlen fokmérőjének tekinteni.

A befogadási plafont Barack Obama elnöksége idején 110 ezerre emelték. Trump már 2017-ben 50 ezer főben korlátozta a befogadható menekültek számát, az idei esztendőre pedig a kormányzat 45 ezres kvótát állapított meg.

Trump elkötelezett a szigorítás mellett

A tárcavezető leszögezte, hogy

a befogadandó menekültek számának csökkentését biztonsági aggodalmak is magyarázzák.

– Továbbra is felelősségteljesen átvizsgáljuk a menedékkérőket, annak elkerülésére, hogy olyanok lépjenek be országunkba, akik árthatnak nekünk – fogalmazott.

Amerikai lapinformációk szerint mind a külügyminisztérium, mind a Pentagon (védelmi minisztérium) 45 ezres kvótát szeretett volna eredetileg, a Politico című lap értesülései szerint maga

Mike Pompeo is a 45 ezres kvóta mellett foglalt állást.

A Politico hozzátette: a döntés érzékelteti Donald Trump és kormányzata eltökéltségét a menekült- és bevándorlási politika szigorítását illetően.