Évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Idáig úgy tűnt, Angela Merkel új ötlettel állt elő akkor, amikor arról beszélt, hogy a külső határral rendelkező országok adják át a határvédelmüket a Frontexnek. A Financial Times 2015-ös cikke azonban azt bizonyítja, hogy Brüsszel már három éve erre a lépésre készül. Ők akarják megmondani, ki léphet be Európa, így Magyarország területére, és ki nem.
Vágólapra másolva!

Azok az államok, amelyeknek külső határuk van,

És ez a szolidaritás mértékét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy lehetővé tegyük a legális migrációt

- jelentette ki a német kancellár múlt héten a Bundestagban.

Angela Merkel szavai azt jelentik, hogy a tagállamok helyett

Brüsszelé lenne a határőrizet joga, Brüsszel döntené el, hogy ki léphet be Európa, és ki léphet be Magyarország területére.

Ez a szándék azonban nem új keletű. A Financial Times 2015-ös cikkéből világosan kiderül, hogy Brüsszel már három évvel ezelőtt, a bevándorlási válság első évében el akarta venni a határőrizet jogát a tagállamoktól. A brit lap már akkor egy olyan tervről írt, amely szerint Brüsszel létre akar hozni egy határvédelmi egységet, és olyan szabályokat akar alkotni, amelyeknek köszönhetően

a saját embereit bármikor ráteheti a tagállamok nyakára akkor is, ha a tagállamok ezt nem akarják.

Az unió nem engedné a tagállamoknak, hogy saját maguk őrizzék határaikat Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

– áll szó szerint a megjelent írásban, amelyben még azt is elismerik, hogy ez a törekvés rendkívüli módon sérti a nemzeti szuverenitást.

Ha a friss Merkel-nyilatkozat és a 2015-ös cikk legfontosabb mondatait egymás mellé tesszük, világosan látszik, hogy a színfalak mögött évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát,

függetlenül attól, hogy a tagállam akarja vagy sem, képes megvédeni a határait vagy sem.


Erről a veszélyről beszélt Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában, majd hétfőn a Parlament üléstermében is.

A magyar miniszterelnök világossá tette: most magyar rendőrök és katonák, magyar hazafiak védik a határainkat, ők jelentik a védőpajzsunkat, és mi a kapukulcsot, a határőrizet jogát nem fogjuk átadni olyan zsoldosoknak, akik a migrációt menedzselni, megszervezni akarják.