Kirúgták a német titkosszolgálat vezetőjét, mert kimondta az igazságot Chemnitzről

INTERNET CRIME business online Hans-Georg Maaßen SQUARE FORMAT Hans-Georg Maassen, President of the German Federal Office for the Protection of the Constitution, attends a press conference on a symposium held by the State and Federal Offices for the Prote
Hans-Georg Maassen
Vágólapra másolva!
Hans-Georg Maaβent, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetőjét menesztették, azért, mert kimondta, hogy – ellentétben a balos és liberális média hazugságaival – nem zajlik neonáci hajtóvadászat külföldiek ellen Chemnitzben, a migránsok által elkövetett brutális gyilkosság után. A titkosszolgálat főnökét a baloldali pártok nyomására távolították el hivatalából. A jövőben a belügyminisztérium államtitkáraként folytatja munkáját.
Vágólapra másolva!

A koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása után megjelent közleményben kiemelték, hogy Horst Seehofer belügyminiszter nagyra értékeli Hans-Georg Maaβen belbiztonsági szaktudását.

Hans-Georg Maaβen Forrás: AFP/DPA/Marijan Murat

Hozzátették:

Beosztásáról a miniszter később ad tájékoztatást.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének kirúgását az erősen bevándorláspárti ellenzéki politikai tömörülések, a szélsőséges kelet-német kommunista utódpárt, a Baloldal (Die Linke), a Zöldek (Die Grünen) és a nagykoalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is követelték, mert

Maaβen szerint hamisítvány volt egy külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videófelvétel.

A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német férfi brutális meggyilkolása után, a bűncselekménnyel közel-keleti migránsokat gyanúsítanak.

Az emberölés tüntetésekhez vezetett, amelyeken több erőszakos cselekmény történt.

A BfV vezetője egy lapinterjúban úgy vélte,

Továbbá tudatta: az alkotmányvédelemnek nincsenek információi arról, hogy külföldiek elleni hajtóvadászatok történtek Chemnitzben. Ezzel a kijelentéssel szembefordult Angela Merkellel, aki a balos és liberális média hazugságainak bedőlve hajtóvadászatként jellemezte a Chemnitzben történteket.

Horst Seehofer kiállt a BfV vezetője mellett, az SPD viszont megvonta tőle a bizalmat, és

kilátásba helyezte a koalíció felbontását arra az esetre, ha hivatalában marad.

Az SPD zsarolása koalíciós válsághoz vezetett, amely Hans-Georg Maaβen kirúgásával, majd pedig az áthelyezésével véget érhet.

Az ellenzéki pártok az első nyilatkozatok alapján eltérően ítélik meg a döntést.

A Baloldal (Die Linke) szerint például a BfV vezetőjének leváltása "rendben van", áthelyezése azonban "gyakorlatilag előléptetést jelent, ami egy rossz vicc".

A Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) részéről viszont kiemelték, hogy

Az első sajtókommentárok is eltérően ítélik meg a koalíciós pártok vezetőinek - Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Horst Seehofer és Andrea Nahles, az SPD elnöke - tanácskozásán kidolgozott "kompromisszumot", ami tulajdonképpen az igazság kimondásáért való büntetésként értelmezhető.

A ZDF országos köztelevízió szerint például az egyezség nem elégítheti ki a szociáldemokratákat, és azt mutatja, hogy a

koalíció nem a bizalmon, hanem a kölcsönös bizalmatlanságon alapul.

A Die Welt című lap szerint viszont a BfV elnökének áthelyezése olyan kompromisszum, amellyel "mindenki együtt tud élni", és lehetővé teheti, hogy a márciusban megalakult kormány sorozatos konfliktusok után végre elkezdjen kormányozni.