Megkezdődött Salzburgban az informális EU-csúcs

2018.09.19. 21:21

Megkezdődött szerda este az európai uniós állam- és kormányfők salzburgi csúcstalálkozója, amelynek napirendjén elsősorban a migráció és a biztonság, illetve az Egyesült Királyság jövő évi kilépésének kérdései állnak.

A hagyományosnak számító nyitó munkavacsorán a fő téma a migráció. Értesülések szerint a résztvevők megvitatják a legújabb fejleményeket és értékelik az illegális migránsok számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén történt előrelépést.Másnap az európai belső biztonság ügyével folytatódik az ülés, amelyen egyebek mellett a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, valamint a határbiztonság és a kibervédelem erősítéséről lesz szó.

Theresa May brit miniszterelnök emellett beszámol majd a Szkripal-ügy állásáról is.

A világ egyik legtekintélyesebb lapja, a Le Figaro internetes oldalának első, vezető anyagát Orbán Viktor képével illusztráljaForrás: Origo

Az utolsó napirendi pont tárgyalásán azonban Theresa May már nem lesz jelen, csak a brit kilépés után is bennmaradó tagállamok vezetői, akik Michel Barnier uniós főtárgyalóval együtt megvitatják a Brexit folyamatának állását és a következő lépéseket.A kétnapos csúcstalálkozó házigazdája Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria kancellárja.