Minden magyar gyerek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

POTÁPI Árpád János; CZIMBALMOSNÉ MOLNÁR Éva; ŐRY Péter
Csallóközcsütörtök, 2018. szeptember 19. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j3), Czimbalmosné Molnár Éva, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős osztályának vezetője (j4), Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapkezelő révkomáromi irodájának ügyvezető igazgatója (j2) és Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere (j) megtekinti a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított óvodát az átadási ünnepség napján a felvidéki Csallóközcsütörtökön 2018. szeptember 19-én. A program két ütemében 38,5 milliárd forintból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. Ennek keretében a Felvidéken csaknem 150 intézményt újítottak-újítanak fel, és 32 új intézményt építenek. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát szerdán.
Vágólapra másolva!

"Az óvoda és bölcsőde fejlesztési program a nemzetpolitika egyik legfontosabb programja, mert

- szögezte le Potápi Árpád János. Hozzátette: fontos, hogy a magyar gyerekek magyar óvodában kezdjék, mert bizonyított tény, hogy

amennyiben a gyerekek magyar óvodába jártak, akkor, ha van erre lehetőség, akkor magyar iskolába mennek továbbtanulni,

ami pedig az identitás megőrzésének és a közösség megtartásának az alapja.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond, mellette Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított óvoda átadási ünnepségén a felvidéki Csallóközcsütörtökön 2018. szeptember 19-én. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az államtitkár kiemelte: azt szeretnék, hogy az óvodafejlesztési program keretében felújított intézmények ne csak külsejükben újuljanak meg, hanem olyan többletet tudjanak nyújtani, hogy a szülőknek megérje oda íratni a gyermekeiket. Rámutatott, hogy már megvannak az első eredmények, egyértelműen láthatóvá vált, hogy nagyobb számban íratják gyermekeiket magyar óvodákba a szülők.

"A magyar kormány nemzetpolitikájának köszönhetően mára megdőltek azok az egyesek által korábban gyakran hangoztatott nézetek, hogy a felvidéki magyar közösséget érintő problémák megoldásában az anyaországgal nem kell kapcsolatot tartani. A mai nap és a felújított felvidéki óvodák egész sora olyan eredmények, amelyek ezt egyértelműen bizonyítják" - hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Őry Péter,

Csallóközcsütörtök polgármestere, a felvidéki Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke. Rámutatott, hogy a település önkormányzata

eddig már öt alkalommal próbált szlovák vagy európai uniós forrásra pályázni az óvoda felújításra, de támogatást egy alkalommal sem kaptak.

A közel ezernyolcszáz lelket számláló, lakosságát tekintve mintegy háromnegyedében magyarok lakta Csallóközcsütörtök az utolsó magyar többségű település a Csallóköz és Pozsony között található nyelvhatáron.

A csallóközcsütörtöki óvoda még múlt század hatvanas éveiben épült és most először esett át felújításon,

az épületet közel 86 millió forint támogatásból modernizálták, gyakorlatilag minden részletében.

Csallóközcsütörtök, 2018. szeptember 19. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az intézmény, amelyet közel félszáz magyar gyermek látogat, már a harminchatodik óvoda a Felvidéken, amelyet a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében újítottak fel és adtak át. Szerdán összesen három - a magyar kormány támogatásának köszönhetően - megújult felvidéki magyar óvodát adtak át a többségében magyarok lakta Csallóközben, a csallóközcsütörtöki intézmény megelőzően még Békén és Deákiban is.

A három intézmény felújítását együttesen mintegy 156 millió forinttal segítette a magyar kormány.


A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda és bölcsőde fejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés.

A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence szerte.

A program keretében a Felvidéken közel másfél száz intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.