A brit Munkáspárt konferenciájának felszólalója izraeli képviselők meggyilkolására bujtogatott

Ewa Jasiewicz
Ewa Jasiewicz of Poland poses after the memorial service to the victims of the Israeli raid on Gaza-bound aid ships at the Fatih Mosque in Istanbul on June 3, 2010. The nine victims were all aboard the Turkish ferry, Mavi Marmara, the lead ship of the aid flotilla, where most of the violence occurred in Monday's pre-dawn raid by Israeli forces. AFP PHOTO/BULENT KILIC / AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Nemsokára kezdődik a brit Munkáspárt (Labour Party) konferenciája. Az eseményen fel fog szólalni Ewa Jasiewicz újságírónő is, aki korábban a Knesszet (izraeli parlament) és a zsidó törvényalkotók elleni erőszakra buzdított a konzervatív The Times értesülései szerint. A brit lap cikkét a Tett és Védelem nevű magyarországi zsidó alapítvány szemlézte. 
Vágólapra másolva!

A 40 éves félig brit, félig lengyel újságíró és Izrael-ellenes aktivista a program értelmében a kereskedelmi uniók jövőjéről tart majd előadást a Momentum fesztiválon, mely a Munkáspárt éves konferenciájával egy időben kerül megrendezésre.

Ewa Jasiewicz Forrás: AFP/Bulent Kilic

A hölgyet szimplán „jó barátként" emlegető Jeremy Corbyn pártelnök szintén megjelenik a felszólalók között.

A The Times hozzájutott egy 2002-es jelentéshez, melyet Jasiewicz Jeninben, Ciszjordániában írt a Második Intifáda (Izrael elleni palesztin felkelés) alatt.

A dokumentumban

A lap állításai szerint Jasiewicz többek között azt is leírta, hogy a családból, ahol lakott, egy kisfiú „elment és tüzet nyitott piacon vásárló izraeli civilekre néhány hónapja", hozzátéve, hogy nem érti, miért nem tudnak az „aktivistáik" (értsd: terroristák) inkább olyan célpontokon rajtaütni, mint például a Knesszet vagy „kifinomult politikuslikvidálásokat végrehajtani", mint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP).

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért egy olyan palesztin marxista terrorcsoport, mely

a múltban számos támadást hajtott végre Izrael és izraeli civilek ellen 1967 óta, beleértve az akkori turisztikai miniszter, Rehavam Zeevi meggyilkolását 2001-ben.

„Sem most sem soha nem támogattam senki testi épségnek veszélyeztetését, az említett mondatokkal sem ez volt a szándékom. Bocsánatot kérek, ha bárkit megbántottam" – szabadkozott Jasiewicz, kiemelve, hogy arra kéri az embereket, a kellő kontextusban értelmezzék a gondolatait, hiszen szerinte egy „erőszakos megszállás" körülményei között íródtak.

Ewa Jasiewiczet Izrael-ellenes aktivizmusa, illetve

a terrorszervezetek segítésének vádja miatt 2004-ben kiutasították Izraelből.

2010-ben újabb vandálakciója során Lengyelországban a varsói gettó megmaradt falszakaszára „Szabadítsátok fel Gázát és Palesztinát" feliratot fújt.

A konferenciára való meghívását óriási általános felháborodás követte.

Euan Philipps, a Munkáspárt az Antiszemitizmus Ellen szervezet vezetője, a programról való eltávolítását követeli, nyilatkozta a The Timesnak.

Az incidens csak a legutóbbi a brit ellenzéki párt, és a megrögzötten Izrael-ellenes Pártvezető, Jeremy Corbyn antiszemita botrányainak hosszú sorában, melyek miatt