Theresa Maynek új javaslatai vannak az ír-északír határkérdés rendezésére

Horizontal
Theresa May
Vágólapra másolva!
További javaslatokat jelentett be Theresa May brit miniszterelnök az ír-északír határkérdés rendezésére vonatkozóan az európai uniós állam- és kormányfők salzburgi csúcstalálkozóján - közölték uniós körökből csütörtökre virradóra.
Vágólapra másolva!

A brexit-tárgyalások egyik legfőbb vitás kérdése a határ Észak-Írország és Írország között. Brüsszel és London is szeretné elkerülni a határellenőrzés visszaállítását, mert az veszélybe sodorná az észak-írországi alkotmányos rend alapját jelentő 1998-as nagypénteki egyezményt. Egyelőre azonban nem született áttörés az ügyben.

Elfogadhatatlan

May felvetette, hogy a Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatában elválasztanák egymástól az áruk és szolgáltatások szabad áramlását a személyekétől. Mint mondta, London már így is sok engedményt tett az EU-nak, s most Brüsszelen a sor, hogy a még nyitott kérdésekben rugalmasságot mutasson. May közvetlenül a tagállami vezetőkhöz fordult, hogy ejtsék "elfogadhatatlan" brexit követeléseiket, amelyek szétszakíthatnák az Egyesült Királyságot, és válaszoljanak - egyebekben nem részletezett - javaslataira.

Theresa May Forrás: AFP/Joe Klamar

"Úgy vélem, komoly és működőképes javaslatokat tettem. Persze nem minden részletben fogunk tudni megállapodni, de remélem megfelelő módon fognak válaszolni" - mondta May. Hozzátette: "a felelősség minket terhel, hogy megszülessen a megállapodás".

Nem szavaznak újra

May a csúcstalálkozót nyitó munkavacsorán, amely hajnalban ért véget, újfent hangsúlyozta: nem lesz újabb referendum az uniós tagságról Nagy-Britanniában.

A brexitet végrehajtják

- idézték Mayt az uniós illetékesek. A diplomaták szerint a brit kormányfő mindemellett hozzájárult a november közepére összehívott rendkívüli EU-csúcs megtartásához, amely szintén a brexit-tárgyalásokra összpontosítana.

Holtpont

Dalia Grybauskaite litván elnök és Peter Pellegrini szlovák kormányfő a vacsorát követően viszont arról számoltak be, hogy sem a brexit, sem az ír-északír határ ügyében nem történt előrelépés.
"Jelenleg holtpontra jutottunk. Nincs előrelépés" - jelentette ki Grybauskaite. Pellegrini hozzátette: "a határkérdésben nem jutottunk előbbre, meglátjuk, mit hoz a 27-ek tanácskozása holnap".

Migráció

A találkozó napirendjének másik kiemelt témája a migráció volt. Az uniós vezetők ennek keretében megvitatták a Frontex-mandátum tervezett kibővítését, illetve az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségben szolgálatot teljesítők számának növelését, valamint az Arab Liga és az Európai Unió februárra tervezett egyiptomi csúcstalálkozóját. Ez utóbbival kapcsolatban egy uniós diplomata megjegyezte, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap találkozni készül New Yorkban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel.

Folytatják

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a dpa német hírügynökségnek arról számolt be, hogy a salzburgi csúcs első napján a migrációs témában nem közeledtek az álláspontok, ezért csütörtökön folytatják majd az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket. Csütörtökön emellett az európai belső biztonság ügyével folytatódik az ülés, amelyen egyebek mellett a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, a határbiztonság és a kibervédelem erősítéséről, valamint az Egyesült Királyság jövő évi kilépésének kérdéseiről lesz szó.
A kétnapos csúcstalálkozó házigazdája Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria kancellárja.