A Soros-Sargentini-jelentés valódi célja elmarasztalni Magyarországot

Vágólapra másolva!
Közös nyilatkozatban állt ki Magyarország és a kormány mellett néhány csehországi magyar szervezet és egyházi közösség.
Vágólapra másolva!

„Nagy aggodalommal követjük a Magyarország ellen az utóbbi időben megerősödő bírálatokat az Európai Unió részéről" - olvasható az öt szervezet és két egyházi közösség vezetői által aláírt dokumentumban.

A közös nyilatkozat aláírói elutasítják az Európai Parlamentnek a közelmúltban elfogadott különjelentését a jogállamiság magyarországi helyzetéről,

mert az szerintük "egyoldalú" és "tele van tárgyi tévedésekkel, félrevezetésekkel, alaptalan vádakkal".

Az EP az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítására tett javaslatával veszélyezteti Magyarország függetlenségét, emberi jogi, nemzeti és keresztény értékeinek érvényesítését a jövőben - áll a nyilatkozatban.

A csehországi magyar szervezetek úgy vélik, hogy a Soros-Sargentini-jelentés és az eljárás megindítására tett ajánlás valódi célja elmarasztalni Magyarországot az ellenőrizetlen és tömeges migráció, népvándorlás elleni politikája miatt, megakadályozni annak végrehajtását.

Az aláírók bírálják azt az elképzelést is, hogy a schengeni térség határainak védelmét a Frontex biztosítsa. Mint írták, ezzel elvennék Magyarországnak mint szuverén államnak a határvédelemhez fűződő jogát, valamint önrendelkezését azt illetően, hogy népe kivel éljen az országban.

- írják.

A közös nyilatkozatot az Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, az Együttélés mozgalom Magyar Nemzeti Tagozata, a Csehországi Magyar Orvosi és Természettudományi Társaság, a Görgey Artúr Társaság elnökei, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia és a Prágai Magyar Református Missziói Gyülekezet vezetői jegyzik.