Párizs elegáns negyedében nyílt befogadó központot migránsoknak

Vágólapra másolva!
Új befogadóközpont nyílt menedékérők és migránsok számára a héten Párizs XVI. kerületében két évvel azután, hogy ugyanitt, a francia főváros legelegánsabb negyedében egy hajléktalanszálló megnyitása heves tiltakozásokat váltott ki.
Vágólapra másolva!

A Boulevard Exelmans egyik régi laktanyájában létrehozott szálláshelyen

150 migráns kap helyet

- jelentette be csütörtökön a helyszínen Michel Cadot párizsi prefektus.

- jelezte a prefektus, hozzátéve, hogy átmeneti megoldásról van szó, miután az épületet 2020 végén az állam átadja a fővárosi önkormányzatnak, amely szociális lakásokat alakít ki benne.

Két évvel ezelőtt a XVI. kerületi polgármester és helyiek részéről heves tiltakozás váltott ki egy hajléktalanszálló megnyitása ezen a környéken.

Két évvel később az állam és a város úgy gondolja, hogy a korábbi tiltakozások, amelyeket két gyújtogatás is követett a szállón, nem fognak megismétlődni.

- hangsúlyozta a prefektus.

Ian Brossat, Párizs lakhatásért felelős alpolgármestere szerint ma már a hajléktalanszálló miatt sem panaszkodnak az elegáns negyed lakói, akik közül többen önkéntesnek álltak. Elmondása szerint Párizs kiegyensúlyozási politikára"törekszik, mert nem lehet, hogy egyik oldalon a szegények, másikon pedig a gazdagok gettója alakuljon ki.

A menekültszálló megnyitása egyébként nem teljesen meglepetés, a párizsi önkormányzat tavaly novemberben jelentette be, hogy egy új befogadóközpontot nyit a laktanyában.
A főváros környéki Ile-de-France régióban

az idénre tervezett 1200 új szálláshelyből 944-et már átadtak.