Támadás érte a gdanski zsinagógát a zsidó ünnepen

Vágólapra másolva!
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte.
Vágólapra másolva!

Az eset szerda délután történt a balti-tengeri kikötőváros Wrzeszcz negyedében.

A kő a zsinagóga előszobájába vezető ablakot törte be, a helyiségben a jóm-kipúr záróimájára váró asszonyok ültek,

senki sem sérült meg.

Az elkövetőt a köztéri biztonsági kamera rögzítette, a rendőrség a felvétel alapján indította el a nyomozást. Az őrizetbe vett 27 éves férfi egy Gdansk melletti településen él.

Andrzej Duda pénteken, a nyugat-lengyelországi Gnieznóban egy konferencián felszólalva a gdanski támadás kapcsán kijelentette:

Fájdalmasnak találta, hogy erre éppen Lengyelországban került sor, ahol évszázadokon át tisztelettel viszonyultak mások vallásához.

Csütörtökön a gdanski zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére több tucat ember gyűlt össze. A résztvevők, köztük Michal Schudrich lengyel főrabbi, elítélték a történteket. Leslaw Piszewski, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy egyszeri incidensről volt szó.

Gdanskban ilyen esemény utoljára 80 éve történt,

Varsóban talán 30 évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi - emlékeztetett.

Jelen volt és szolidaritását fejezte ki a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke, valamint a metodista egyház helyi lelkésze is.

A varsói izraeli nagykövetség Twitter-bejegyzésében fájdalmasnak minősítette az esetet.