Újabb magyarellenes provokáció: Ukrajna nem akar kompromisszumot kötni a kettős állampolgárság kérdésében

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a magyar állampolgárság kérdésében Kárpátalján, az adott esetben nagyon következetesen fog cselekedni – jelentette ki durva hangnemben Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy csütörtök esti kijevi televíziós talkshow-ban.
Vágólapra másolva!

A Prjamij nevű tévécsatorna műsorában az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy

Mint fogalmazott, „a lenni vagy nem lenni kérdéséről van szó, ami nem képezheti kompromisszum tárgyát”. Az adott esetben nagyon következetesen kell cselekednünk – tette hozzá fenyegetőzve.

Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter Forrás: Origo

A tárcavezető szerint többről van szó, mint „magyar útlevelek” kiadásáról, ahogy a (beregszászi magyar konzulátuson készült) videófelvételen látható.

Véleménye alapján arról van szó, hogy „Kárpátalján egyes régiókban kevés Ukrajna van. El kell érnünk, hogy ott több Ukrajna legyen”.

Azt nem fejtette ki bővebben, mit jelentene a több Ukrajna, de köztudott, hogy

Kijev szinte egyáltalán nem költ Kárpátaljára, noha a régió lakói is éppúgy adóznak, mint az ország más részein élők.

Klimkin emlékeztetett rá: a magyar falvakban és Beregszászon járva látta, hogy az óra ott a magyar időt mutatja, s ennek megfelelően a zászlók is magyarok, igaz nem állami lobogók, de mégiscsak az identitás jelképei.

Azt persze nem tette hozzá, hogy az ukrán törvények értelmében a nemzetiségek használhatják a szimbólumaikat, így a zászlót is.

Azt sem közölte, hogy a jogszabályoknak megfelelően a magyar lobogó mellett mindenhol ott az ukrán is.

„De mikor ennél több történik, nagyon következetesen kell cselekednünk” – szögezte le az ukrán diplomácia vezetője.

Ismét nem beszélt arról, hogy mit jelent az „ennél több”.

Továbbá közölte:

Azt is kifejtette: azok a konzulok, akik honosítással foglalkoznak Ukrajnában, valójában nem is konzulok, hanem valamilyen más feladatokat látnak el.

Persze nem fűzte hozzá, hogy szerinte pontosan milyen feladatot látnak el.

A zn.ua ukrán hírportál idézte Pavlo Klimkin egy nappal korábbi Twitter-bejegyzését, amelyben a külügyminiszter azt írta, neki úgy tűnik,

valaki őt Ukrajnában és külföldön nem értette meg.

„A beregszászi konzulátuson készült botrányos videófelvétellel nemcsak az állampolgárság osztogatása a probléma, hanem a felhívás, hogy azt titkolják el Ukrajna elől. Van miről beszélnünk, és mi cselekedni fogunk” – írta a külügyi tárcavezető.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán egy közösségi videómegosztón felvételt tett közzé, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Az orgánum azt állította, a felvételhez saját forrásból jutott.

A prozak.info nevű kárpátaljai hírportál szerint viszont a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel,

A felvétel hitelességét szakértők nem erősítették meg, és nem lehet tudni, hogy egyáltalán fogják-e ezt vizsgálni.

A helyzet tisztázásához szükséges azt tudni, hogy

Ukrajna jogszabályai egyáltalán nem rendelkeznek a kettős vagy többes állampolgárságról, így elvileg nem is tiltják azt.