Több mint száz migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség a hétvégén

2018.09.24. 18:59

Több mint száz migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség a hétvégén a délnyugat-szlovéniai Koper és kelet-szlovéniai Novo Mesto közelében - közölte a belügyminisztérium hétfőn Ljubljanában.

Koper területén a szlovén rendőrség algériai, pakisztáni, iraki, szomáliai, szíriai, afganisztáni, indiai, jemeni, marokkói, palesztin és tunéziai migránsokat tartóztatott fel, akik illegálisan lépték át a horvát-szlovén határt.

Közülük 43-an kértek menekültstátuszt Szlovéniában, 29-et pedig azonnal visszatoloncoltak Horvátországba.

Szintén a szlovén-horvát határon, Novo Mesto területén 36 ázsiai és afrikai migránst fogtak el a hatóságok, az eljárást velük szemben még nem folytatták le.
A múlt hétvégén a rendőrség 80 migráns tartóztatott fel, többségüket Koper közelében.A belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a nyár folyamán nőtt az illegális határsértők száma. A legtöbb migránst, egy nap alatt összesen 48-at, a délkelet-szlovéniai Bela Krajina községben, a szlovén-horvát határon fogtak el, ahol a legtöbb közel-keleti bevándorló próbál meg illegálisan belépni az országba.

Kerítés a szlovén-horvát határonForrás: AFP/Jure Makovec

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat valamivel több, mint két évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, és náluk akarnak menedéket kérni.Az említett útvonal lezárása óta a bevándorlók új útvonalakon, többségében Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznek Horvátországba, majd onnét Szlovénián keresztül Nyugat-Európába próbálnak meg eljutni.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint több mint tízezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába.
Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségük a horvát határhoz közeli Bihac környékén torlódtak fel, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. Horvátországnak Boszniával több mint ezer kilométer hosszú határa van, amely nehezen ellenőrizhető, a határsértések pedig mindennaposak.