Brenzovics: A magyarok elleni hangulatkeltés volt a kettős állampolgárság körüli botrány célja

Brenzovics László
Laszlo Brenzovics deputy president of the Hungarian Cultural Assiciation in Transcarpathia shows the regional map during a meeting with the press at the Ferenc Rákóczi II Transcarpathian Hungarian Institute in Berehove, a majority ethnic Hungarian town in the Transcarpathian region, western Ukraine, on February 28, 2014. Around 150,000 ethnic Hungarians live in Ukraine, forming the largest ethnic minority -- at around 13 percent of the population -- in the western region of Transcarpathia, which borders Slovakia, Hungary and Romania. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint mivel az ukrán törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot, az e körül kialakult ügy célja a magyarok elleni hangulatkeltés volt.
Vágólapra másolva!

Brenzovics Lászlót azzal összefüggésben kérdezték kedden az M1 aktuális csatornán, hogy a múlt héten megjelent egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Azt mondta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és ukrán kollégája, Pavlo Klimkin New York-i tárgyalásán nem számít nagy előrelépésre. Szerinte

az ügy, amelyet a kettős állampolgárság körül „kavartak”, ennek a tárgyalásnak a „tüzérségi előkészítése” volt, hogy hangulatot keltsenek Magyarország és a magyarok ellen.

Brenzovics László Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Brenzovics László elmondta: a magyar állampolgárság felvétele Kárpátalján 2010 óta tart, erről az ukrán szerveknek is tudomásuk volt és van.

Hangsúlyozta:

„köztudott”, hogy az ukrán törvények „nem tiltják és nem szankcionálják a kettős állampolgárságot”.

Véleménye szerint kampányüzenet a videó kiszivárogtatása, a lakosság megosztására törekszenek vele, és ezzel is el lehet terelni az emberek figyelmét az ország valós problémáiról.
Vélhetően olyan ember készítette a videót, aki fölvette a magyar állampolgárságot,

– mondta a politikus.

Brenzovics László szerint

a jogfosztottság határán vannak az ukrajnai magyarok,

hiszen az oktatási törvény jelentős mértékben megfosztotta őket oktatási jogaiktól, és előkészületben van a nyelvtörvény, amelyet vélhetően el fognak fogadni, és az „igen jelentős visszalépést” jelent majd a nyelvi jogokban.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a nemzetközi szervezetek „nem kezelik kellő súllyal” az ukrajnai problémákat.