Őrizetbe vették a szlovák újságíró-gyilkosság gyanúsítottjait

A meggyilkolt Ján Kuciak és párja, Martina Kusnírová. Idén májusban lett volna az esküvőjük.
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket.
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette csütörtökön a szlovák rendőrség Ján Kuciak oknyomozó újságíró és mennyasszonya meggyilkolásának gyanúsítottjait - értesült a helyi média, melynek információi szerint az egyik letartóztatott korábban rendőrségi nyomozóként dolgozott.
Vágólapra másolva!

- idézte a rendőrség közleményét a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, amely jelentésében saját értesülésére hivatkozva is azt írta, hogy a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjairól van szó.

A dél-szlovákiai Gútán (Kolárovo) csütörtökön hajnalban több helyszínen nyolc személyt vettek őrizetbe a szlovák kommandósok. Egyikük a Tomas Sz. nevű férfi, aki korábban rendőrségi nyomozóként, majd pár napja még biztonségi őrként dolgozott Révkomáromban.

- írta saját információkra hivatkozva a tvnoviny.sk szlovák hírportál.

Szlovákiai hírportálok szerint a Kuciak-gyilkosság egyik feltételezett elkövetője Tomas Szabo (magyarul Szabó Tamás) gútai lakos (a képen látható 3 személy közül a középső ), egykori nyomozótiszt. Forrás: Facebook

A meggyilkolt újságíró családjának ügyvédje, Daniel Lipsic korábbiszlovák belügy- és igazságügyi miniszter a gyanúsítottak letartóztatásának hírére reagálva Facebook-bejegyzésében rámutatott, hogy a vizsgálat addig nem érhet véget, amíg nem sikerül kézre keríteni a gyilkosság megrendelőit is.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket. Idén májusban lett volna az esküvőjük. Forrás: Facebook

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szintén a Facebookon üdvözölte az előrelépést az ügyben.

- írta Pellegrini a bejegyzésében. Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találták holtan a galántai járásban, Nagymácsédon lévő családi házukban. A párnak vélhetően Kuciak munkája miatt kellett meghalnia.

Mécsesek égnek a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és menyasszonya emlékére egy rögtönzött emlékhelyen, Pozsonyban 2018. február 26-án. Forrás: Origo

Haláluk óriási közfelháborodást váltott ki az országban, és heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz és belpolitikai válsághoz vezetett.

A történések végül a kormány több tagjának, köztük Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök távozásához vezettek.

Közben a Szlovák Főügyészség közölte, hogy nem adnak bővebb tájékoztatást az eljárás menetéről.

Ezt Andrea Predajňová, a pozsonyi főügyészség szóvivője nyilatkozta a TASR-nek.

– jegyezte meg Andrea Predajňová.