Földrengés és szökőár után egy tűzhányó is kitört Indonéziában

Vulkánkitörés Indonéziában
Beindult a Soputan tűzhányó
Vágólapra másolva!
Kitört szerdán a Soputan tűzhányó Celebesz szigetén, Indonéziában, és négy kilométer magas hamufelhőt lövellt a magasba - közölte a helyi katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

Sutopo Nugroho, az ügynökség szóvivője elmondta, hogy áldozatokról egyelőre nincs tudomásuk, és a felhő egyelőre nem jelent veszélyt a légi közlekedésre, de a vulkán négy kilométeres körzetébe elővigyázatosságból senki sem léphet be.

- közölte a szóvivő. Az 1785 méter magas Soputan legutóbb 2016 elején volt aktív.

Beindult a Soputan tűzhányó Forrás: MTI/EPA/BNPB

A tűzhányó mintegy 900 kilométerre található Celebesztől (Sulawesi), a múlt heti földrengés és cunami helyszínétől.

A legfrissebb összesítések szerint már 1407 halottja van a Celebeszt megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak. A hatóságok előreláthatóan péntekig folytatják a kutatást túlélők után, elsősorban Palu városban és környékén, ahol a legsúlyosabbak a károk.

Csaknem 200 ezer embernek van sürgős szüksége segítségre, akik közt rengeteg gyerek is van az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) az értesülései szerint. A pénteki földrengésben megsemmisült házak számát egyelőre 66 ezerre becsülik.

Több ország, például Kína, Ausztrália és az Egyesült Államok felajánlotta a segítségét, miután Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi támogatást fogadjon el.
Genfben az OCHA azonban aggasztónak nevezte a mentés lassúságát. "Noha a kormány és a katasztrófavédelmi szervek fáradhatatlanul dolgoznak a mentésen, még mindig nagyon sok feladat áll előttük" - áll továbbá az OCHA keddi hivatalos közleményében. Jens Laerke, a szervezet szóvivője hozzátette, hogy a katasztrófa által leginkább sújtott terület jó része még mindig megközelíthetetlen.

A palui repülőtér kifutópályái egyelőre a mentésben aktívan részt vevő katonai repülőgépeknek vannak fenntartva, azonban előreláthatóan csütörtök reggel a repülőtér újra megnyílik a polgári légi forgalom számára is.