Nem mindenki jelenti már a szexuális zaklatást Németországban

Vágólapra másolva!
Az Oktoberfest világszerte a sörről, perecekről és a bőrnadrágról ismert. De a női látogatókat gyakran éri zaklatás és tapogatás. Néhányuk szerint ez már előre várható - írja a német közszolgálati dw.com. 
Vágólapra másolva!

Németországban az idei Oktoberfesten már egy férfi is meghalt egy verekedés után. A nők dicsérik a rendőrök magas számát és a járőröző biztonsági személyzetet, de amikor arról kérdezik őket, hogy nőként biztonságban érzik-e magukat, megállnak egy pillanatra.

Nemi erőszak és zaklatás

A müncheni rendőrség idén eddig 21 szexuális bűncselekményt jegyzett fel, amit az Oktoberfesten követtek el, ebben van zaklatás, bántalmazás és erőszak is. Az Oktoberfest első napján, szeptember 22-én a rendőrség letartóztatott egy 25 éves férfit,

aki egy 21 éves finn nőt erőszakolt meg egy bokorban a fesztivál területén.

Néhány nappal később egy azonosítatlan férfi egy 43 éves nő szoknyája alá nyúlt, aki miután ellenállt, egy literes korsót kapott az arcába. A rendőrség szerint emelkedés figyelhető meg az Oktoberfesten elkövetett szexuális bűncselekmények számát illetően,

a 2016-os 34-ről tavaly 67-re emelkedett a számuk, és természetesen ezek csak a bejelentett esetek.

2016-ban röviddel az Oktoberfest vége után jogszabályi változtatásokat is eszközöltek, amelyet kiterjesztettek a tapogatás és a zaklatás egyéb formáira is. A rendőrség szerint ezek a változtatások növelték az áldozatok hajlandóságát a feljelentésre.

Ennek némiképpen ellentmond, hogy bár sokan a rendezvény hangulatának, esetleg a nagy mennyiségű alkoholnak a számlájára írják az eseteket, de ezért vagy másért

nem mindenki jelenti be, ha atrocitás éri, nem jelzi sem a rendőrség, sem a biztonsági személyzet felé, inkább elmegy a helyszínről.

Helyszíni segítség is van már

Különösen lányok és nők számára biztonsági pontot is felállítottak már - ez 2003 óta működik -, amit azonban azok sem találnak meg könnyen, akik évek óta járnak a fesztiválra. Ez a pont egy védett terület azoknak a nőknek, akik elváltak a csoportjuktól és segítséggel szeretnének hazajutni. Több nő szexuális erőszak miatt keresi fel a "Biztonságos Oktoberfest" névre hallgató helyet, de olyan is van, akivel közeli barátja erőszakoskodik.

A szexuális támadások tényleges számát sokkal magasabbra tartják, mivel csak a szexuális erőszak egy részét jelentik be.

Az egész riportot olvasva érezhető egyfajta apátia. Két 27 éves nőt is megszólaltatnak, akik egyértelműen jelzik, hogy ez az egész történet a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban mintha evidencia lenne, egymás között megbeszélik, és megy mindenki tovább. Számítani kell arra, hogy megtörténik, különösen, ha "minél későbbre jár".

Kíváncsiak lennénk arra, hogy a németországi feminista mozgalmak miként vélekednének egy ilyen beszámoló elolvasása után, mert manapság már egy harminc évvel ezelőtti félreérthető nézés miatt is minimum megkövezést követelnek. Amit a riportban olvashatunk, az ennél azért ijesztőbb.