Miután Angela Merkellel tárgyalt, ma Magyarországra érkezik a török elnök

Recep Tayyip Erdoğan NATO
Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan diplomáciai naplója tele van a világpolitika nagyágyúival. Nincs nagy meglepetés: Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Theresa May brit kormányfő is rajta van a listán. Az Origo végigvette, a török köztársasági elnök kikkel találkozott az elmúlt hónapokban.
Vágólapra másolva!

„(...) Erdogan igazán kieshetne véletlen egy ablakon, ha már így meglátogat minket” – ilyen elegánsan vezette fel a török elnök hétfői látogatását Twitter-oldalán a G..cigránát című popdalt jegyző Fluor Tomi. Úgy látszik, már nemcsak a kifinomult dalszövegek playbackelésében, hanem a politikában is egyre inkább otthon van a populáris előadóművész. Hasonló szellemi szintet ütött meg a hazai ellenzék is. A Demokratikus Koalíció élen járt a török államfő látogatásának értelmezésében: Gyurcsány Ferencék egyenesen illiberális diktátornak nevezték, akinek a kedvéért az „európai magyarok jogait korlátozni kellett”. Magyarán a kommunikációs forgatókönyv a szokásos volt a csúcstalálkozó előtt. Vagyis az az ellenzéki próbálkozás, hogy a diplomáciai sikert megpróbálni problémává hazudni.

De nézzük meg a Fluor Tomin és Gyurcsány Ferencéken túli valóságot.

Júniusban előre hozott elnökválasztást tartottak Törökországban, ahol Recep Tayyip Erdogan a szavazatok több mint 50 százalékát kapta, ezzel magabiztosan meghosszabbította elnöki mandátumát. Az elnökválasztással egy időben parlamenti választásokat is rendeztek, ahol a politikus pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok közel 43 százalékát szerezte meg. A siker nem volt teljes: ezzel az eredménnyel a kormányzópárt elveszítette parlamenti többségét, és így együttműködésre kényszerült a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta Népi Szövetséggel a török törvényhozásban.

A választási számokból viszont egyértelművé válik: mind Erdogannak, mind pártjának jelentős a támogatottsága a török társadalomban.

A hazai balliberális sajtó és pártjaik – ahogy a fenti nyilatkozatokból látszik – ennek ellenére igyekeznek úgy beállítani a találkozót, mintha a magyar miniszterelnök a török emberek által elutasított, nagyhatalmaktól végletekig elszigetelődött politikussal igyekezne manőverezni. A probléma csak azzal van, hogy az ellendrukkerek ismét elfelejtettek utánanézni annak, hogy milyen diplomáciai találkozókon vett részt Recep Tayyip Erdogan az elmúlt hónapokban. Az Origo megtette helyettük.

Július

2018. június 10-én hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban. Törökországban hagyománya van annak, hogy a frissen megválasztott köztársasági elnökök először mindig ide látogatnak.

Egy nappal később, július 11-én részt vett a brüsszeli NATO-csúcson.

Forrás: Origo

Július 25-27. között hivatalos látogatást tett a Dél-afrikai Köztársaságban, valamint részt vett a BRICS-csúcstalálkozón.

Július 28-29. között hivatalos látogatást tett Zambiában.

Forrás: Origo

Szeptember

Szeptember 1-3. között hivatalos látogatáson vett részt Kirgizisztánban, megjelent a Türk Tanács állam- és kormányfői szintű ülésén Biskekben és Csolpan-Atában.

Szeptember 7-én jelen volt a háromoldalú török-iráni-orosz elnöki találkozón Teheránban.

Szeptember 15-én munkalátogatást tett Azerbajdzsánban, részt vett a Baku felszabadulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Szeptember 17-én munkalátogatás keretében találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Szocsiban.

Forrás: Origo

Szeptember 24-27. között részt vett az ENSZ Közgyűlésén. Az esemény során kétoldalú találkozót folytatott le a francia, a szlovén, a horvát, az osztrák, a koszovói, az ukrán, az iráni, a mozambiki és a palesztin államfőkkel, valamint a belga, a görög, a japán és a brit miniszterelnökökkel.

Theresa May brit kormányfővel is kezet fogott.

Forrás: Origo

Akárcsak a rekordnépszerűtlen Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel is.

Forrás: Origo

Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök sem maradt ki a sorból.

Forrás: Origo

Szeptember 28-29-én hivatalos látogatás keretében találkozott Frank-Walter Steinmeier elnökkel és Angela Merkel kancellárral Németországban.

Forrás: Origo

2018. október 8-ával Erdogan diplomáciai naplójába Orbán Viktor magyar kormányfő is bekerül.