Levágták és ellopták Erőss Zsolt emléktábláját a székelyföldi hegycsúcsról

legális graffiti fal, Filatorigát, erőss zsolt
filatorigát legális graffiti fal
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek levágták és ellopták azt az emléktáblát, amelyet a Békás-szorosban levő Oltár-kő tetején állítottak Erőss Zsolt hegymászó emlékére barátai 2013 júliusában, másfél hónappal az után, hogy a hegymászó eltűnt a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsának meghódítása után. 
Vágólapra másolva!

Azt, hogy a tábla eltűnt, sziklamászók vették észre a hétvégén. A tolvajok az emléktáblát tartó vascsavarokat flexszel vágták le. A Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője, Fekete Örs az MTI tudósítójának, Gazda Árpádnak elmondta, hogy szerdán a helyszínen dokumentálják a történteket, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.

A hegyimentők vezetője hozzátette: szeptember végén jártak utoljára a sziklaszirten, és akkor még a helyén volt az tábla.

Azóta pedig a szomszédos megye hegyi-csendőrjei több tíz négyzetméteres román zászlót tűztek ki a hegycsúcsra. Fekete Örs úgy tudta, hogy fém zászlótartó rögzítéséhez áramfejlesztőt és villamos gépeket vittek fel a szirtre.

- mondta Fekete Örs.

Ráadásul a sziklatömbre csak sziklamászó technikával lehet feljutni.

A Neamt megyei csendőrkapitányság szóvivője, Marius Gamanut elmondta, hogy a hegyi csendőrök a román centenárium tiszteletére állítottak fel egy nagyméretű román zászlót az Oltár-kőre szeptember 26-án. Hogy a zászlót rögzítsék, egy fém zászlótartót vittek fel, amelyet csavarokkal rögzítettek egy lapos sziklára.

A szóvívő hozzátette azt is, hogy a csendőrök közül senki sem emlékszik arra, hogy ott bármiféle emléktáblát látott volna.

- idézte a Mesagerulneamt.ro a csendőrségi szóvivőt.

Fotó: Bielik István - Origo

A zászlótűzést a Neamt megyei Területi Közrendi Hatóság (ATOP Neamt) szervezte. A hatóság elnöke, Adrian Bourceanu annyit tett hozzá a történtekhez, hogy csak akkor mond véleményt, amikor már véget ért a belső vizsgálat a csendőrségnél. Elmondta, hogy a zászlókitűzési akciót megelőzően csak azt vizsgálták, hogy hol van Hargita és Neamt megye határa.

Az 1135 méter magas Oltár-kő a Békás-szoros leglátványosabb sziklaképződménye. Hogy melyik megyéhez tartozik pontosan, arról a mai napig nem tudtak megállapodni. A szírt csaknem függőleges sziklafalai 350 méterre emelkednek a környező völgyek, szakadékok fölé. Erőss Zsolt itt kezdett el sziklát máaszni. A hegymászó társával, Kiss Péterrel együtt tűnt el 2013. május 21-én, miután az India és Nepál határán lévő Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsáról ereszkedtek le. Erőss Zsolt emlékére 2013. július 6-án helyezték el a táblát, melyen Wass Albert: Üzenet haza című versének egy részlete volt olvasható: "Üzenem az otthoni hegyeknek ...A víz szalad, a kő marad, a kő marad...".