Nemzetközi terrorelhárítási gyakorlat kezdődött Révkomáromban

Vágólapra másolva!
Hét ország speciális biztonsági erőinek részvételével nemzetközi terrorelhárítási gyakorlat kezdődött szerdán délelőtt a dél-szlovákiai Révkomáromban.
Vágólapra másolva!

Magyarországról az Atlas Common Challenge 2.0 elnevezésű gyakorlaton a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai vesznek részt.

Az Atlas Common Challenge 2.0 az eddigi legszélesebb körű terrorelhárítási gyakorlat a maga nemében Európában. Párhuzamosan több európai helyszínen folyik, s

a biztonsági erők hét különböző terrorista támadás elhárítására készülnek fel.

A gyakorlaton 2800-an vesznek részt, egyebek között középületekben, metróban, autóbuszon, hajón vagy repülőgépen lesznek bevetve. Sajtóértesülések szerint a "terroristák" vegyi, biológiai és nukleáris fegyverekkel fogják veszélyeztetni a lakosságot.

A történelmi révkomáromi erődben, ahol a Lynx Commando nevű speciális szlovák rendőri egység vezeti a gyakorlatot, a biztonsági erőknek egy nyilvános tömegrendezvényen végrehajtott terrorakcióval és túszejtéssel lesz dolguk.

A nyilvánosság számára nyitott gyakorlaton – a megnyitón Andrej Kiska szlovák államfő és Peter Pellegrini kormányfő is megjelent – az érdeklődők a legmodernebb technikával ismerkedhetnek meg. Láthatóak lesznek egyebek között Bell 429, Mi-171 és a Black Hawk Sikorsky UH-60 típusú helikopterek, különféle harckocsik és katonai-rendőri járművek.

Hajdu János, a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója kedden az M1-nek nyilatkozva közölte, hogy munkatársai egy több ezer fős koncerten történt túszejtést számolnak majd fel a magyar határ közelében. A kiképzés egy évek óta tartó gyakorlatsorozat része, és a célja, hogy

együttműködés alakuljon ki az európai országok között ezen a területen.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Hajdu János elmondta azt is, az európai terrorelhárítási egységeket tömörítő gyakorlaton a magyar kommandósok felvonultatják páncélosaikat, és megmutatják egyebek mellett tűzszerészeti képességüket.