Egyre több ország áll Magyarország migrációs álláspontja mögé

Migrants in Lampedusa EUROPE migrants social issue people human right WAR conflict
Migrants in the southern Italian island of Lampedusa. Upon arrival, migrants from Africa are hosted in the reception center in Lampedusa as they wait to be transferred. Photos taken 9-10 May 2016.
Vágólapra másolva!
Ausztria, Dánia, Svájc és Lengyelország is szép lassan felsorakozik Magyarország, az Egyesült Államok és Ausztrália mellé, akik már korábban jelezték, hogy nem vesznek részt az ENSZ menekültügyi paktumának előkészítésében, és nem is fogadják el azt. A paktum célja az illegális migráció felgyorsítása, és azt minden áron legálissá alakítani. Mindezt Angela Merkel német kancellár is elismerte legutóbbi nyilatkozatában. Az ENSZ migrációs tervét az Európai Bizottság is felkarolta. Ismét napirendre került a migránsok betelepítése azon országokba, akik nemet mondtak a kötelező kvótára.
Vágólapra másolva!

Egyre erősebb az ellenállás az ENSZ migrációs paktumával szemben, Ausztria és Lengyelország is fenntartásokkal kíván élni a csomag ellen - mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Kiemelte: az ellenállástól függetlenül a paktumot decemberben jó eséllyel elfogadják a tagállamok.

Elmondta:

az ENSZ migrációs csomagját az Európai Bizottság (EB) is támogatja, amely a szövetséghez hasonlóan folyamatosan olyan javaslatokkal áll elő, amelyek a migrációt legális mederbe terelnék.

A bizottság többek között javasolja a jelenlegi menekültügyi bevándorlási irányelvek rendeleti szintre emelését, ezzel kisebb mozgásteret biztosítva a tagállamoknak - tette hozzá.

Az EB az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) reformján is dolgozik, amely szerint fontos a határokon történő rendfenntartás, de az ügynökségnek nem a migráció megállítása, hanem annak menedzselése kell, hogy legyen a feladata - fogalmazott Szánthó Miklós.

Az ENSZ migrációs csomagja egyre több országnak nem tetszik Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

Időközben Angela Merkelről beszélt, hogy az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján elfogadandó csomagnak csökkentenie kell az illegális migrációt, és

"helyette rendezett, legális migrációt kell teremtenie",

aminek révén nem kerül többé veszélybe a menekültek élete, a kibocsátó és fogadó országok számára pedig megnyílik a folyamatok "rendezésének és irányításának" lehetősége.

Kurz: Kritikusak vagyunk egyes pontokkal

Az osztrák kormány már korábban bejelentette, hogy fenntartásokkal kíván élni az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadásával kapcsolatban. "Nagyon kritikusan tekintünk egyes pontokra, amelyeket az egyezménybe akarnak belefoglalni" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. Kurz ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

Ausztria nemzetközi jogilag kötelező érvényű fenntartással kíván élni a migrációs csomag azon pontjaival kapcsolatban,

amelyeket elutasít. Mint mondta, kormánya még részletekbe menően megvitatja, miként járjon el a kérdésben.

A fenntartás olyan egyoldalú nyilatkozat, amellyel valamely állam egy szerződés aláírása, megerősítése, elfogadása, jóváhagyása vagy ahhoz történő csatlakozás során kifejezésre juttatja, hogy a szerződés bizonyos rendelkezéseinek jogi hatályát a reá való alkalmazásban kizárni vagy módosítani óhajtja. "Minden esetben olyan úton akarunk járni, amely továbbra is megőrzi Ausztria szuverenitását" - hangsúlyozta az osztrák kancellár. Leszögezte, migrációs kérdésekben továbbra is maguk akarnak dönteni.

Sebastian Kurz osztrák kancellár fenntartásokkal él Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Nem lehet alapvető jog a migráció

Kurz kijelentette: az osztrák kormány az ügyben szorosan egyeztetni kíván a paktummal szemben kritikus Svájccal és Dániával. Kurzhoz hasonló állásponton volt Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellár is, aki úgy fogalmazott: nem szeretné ha a migráció alapvető emberi jog lenne. Kiemelte: minden országnak saját magának kell kézben tartania bevándorlási politikáját. Kijelentette: Ausztria még nem határozott arról, kilép-e az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából. Az erre vonatkozó vizsgálat még folyik - tette hozzá.

A dán kormány azt közölte: számára is fontos, hogy az államok maguk dönthessenek bevándorlási politikájukról. A koppenhágai külügyminisztérium sem tett említést a paktumhoz fűzni kívánt, konkrétan megfogalmazott fenntartásokról.

Eddig az Egyesült Államok és Magyarország lépett ki a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából,

s Lengyelország is fontolgatja, hogy így tesz.

„Nem garantálja Lengyelország biztonságát"

Az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából való kilépést fogja javasolni a lengyel miniszterelnöknek Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter, aki attól tart, hogy a csomag elfogadása csak tovább bátorítaná az illegális bevándorlást. "Javasolni fogom Mateusz Morawiecki miniszterelnök úrnak a kilépést. Véleményem szerint a tervezet nem garantálja Lengyelország biztonságát, és tovább bátorítja az illegális bevándorlást" - olvasható a Twitter-üzenetben.

Az ENSZ globális migrációs csomagját júliusban fogadta el a szervezet 193 tagállama az Egyesült Államok kivételével. A paktum, amelyet a tervek szerint idén decemberben fogadnak el - nem kötelező jelleggel - a marokkói Marrákesben,

a migráció okait elemzi, valamint ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan kell védelmezni a migránsokat vándorlásuk során, és hogyan kell integrálni őket a befogadó országokban.

A 34 oldalas dokumentum egyebek mellett olyan fordulatokat tartalmaz, mint "osztott felelősség", illetve "kölcsönös bizalom, eltökéltség és szolidaritás".

"A migráció nem alapvető emberi jog" Forrás: NurPhoto/Christian Marquardt/NurPhoto/Christian Marquardt

Szijjártó: Megállítani kell a migrációt

A migrációs folyamatokat nem bátorítani, hanem megállítani kellene, a kiváltó okokat pedig meg kellene szüntetni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A világban egyre több olyan folyamat zajlik, amely újabb migrációs hullámok megindítására alkalmas. Ezek közül "az egyik legjelentősebb az a vízválság, amelynek a küszöbén áll a világ" - fogalmazott. Hozzátette: a világ számos pontján krónikus vízhiány alakul ki, más pontjain viszont túl sok a víz, és a klímaváltozás miatt szigetek és alacsonyan fekvő területek tűnhetnek el a jövőben.

Úgy vélte, ez újabb migrációs hullámok megindulásával fenyeget, ezért

"az ENSZ-nek ahelyett, hogy a migrációs hullámokat inspirálja", arra kellene koncentrálnia, hogy megszüntesse azokat az okokat,

amelyek az elkövetkező időben az újabb migrációs hullámok megindulásához vezethetnek. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért Magyarország azt kezdeményezi, hogy az ENSZ-en belül jöjjön létre egy olyan kormányközi szervezet, amely a világban a vízválságok és a vízügyi kihívások kezeléséhez szükséges politikákat tudná kialakítani, és azok mellé tudná állítani az ENSZ tagállamait.

Szijjártó Péter: A migrációs folyamatokat nem bátorítani, hanem megállítani kellene Fotó: Mudra László - Origo

„Veszélyt jelent a világra"

Kiemelte: remélhetőleg a lengyel belügyminiszter kezdeményezése sikerrel jár, és "az osztrák kormányban egyre hangosabb vélemények is viszonzásra találnak", és az Egyesült Államokhoz és Magyarországhoz mind több ENSZ-tagállam csatlakozik annak érdekében, hogy a világszervezet globális migrációs csomagjával kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy

"az veszélyt jelent a világra, az a lehető legrosszabb válasz, amit az ENSZ adhat a migrációs kihívásokra,"

és a migrációs folyamatokat nem bátorítani kellene, hanem "végre meg kellene állítani".

A külügyminiszter közölte: "minél több ENSZ-tagállam hívja fel erre a figyelmet, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy az ENSZ nem követi el ugyanazt a hibát a jövőben, mint az Európai Unió". "Szurkolunk a lengyel belügyminiszternek és az osztrák kormányban egyre hangosabb nézeteknek, hogy mind a lengyelek, mind az osztrákok az amerikaihoz és a magyarhoz hasonló pozíciót foglaljanak el a globális migrációs csomag kapcsán" - mondta.

Dimítrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja egyértelműen a kötelező kvóta mellett áll Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az uniós bizottság a kötelező kvóta mellett áll

Az illegális bevándorlás és a korábban már csúfosan megbukott kötelező kvótarendszer mellett tett esküt Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja az ENSZ-ben elmondott beszédében. Számítások szerint még a jövő évi Európa Parlamenti választások előtt 10 518 migránst telepítenének be Magyarországra.

A politikus ismételten egyértelműen kiállt amellett, hogy az illegális migrációt legálissá kell tenni, és bejelentette, hogy az Európai Unió részt vesz az ENSZ globális migrációs csomagjában, és azt végre is fogja hajtani. Avramopulosz kifejtette, hogy a céljuk között szerepel egy általános, uniós szintű áttelepítési rendszer létrehozása. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy

Brüsszel nem tett le a kötelező kvóták bevezetéséről.

Brüsszel tehát továbbra sem megállítani, hanem megszervezni akarja a migrációt. Ezzel egyidejűleg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kihangsúlyozta a legális migrációs csatornák létrehozására irányuló törekvéseit.