A szlovák parlament is kiállhat Magyarország mellett

Andrej Danko, szlovák házelnök.
Vágólapra másolva!
Andrej Danko szlovák parlamenti elnök szombaton közölte, kezdeményezni akarja, hogy a cseh törvényhozás példáját követve a szlovák parlament is álljon ki Magyarország mellett a Soros-Sargentini jelentéssel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Andrej Danko a visegrádi országok (V4) parlamenti elnökeinek szombaton zárult kétnapos kassai nem hivatalos találkozóját követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy

a felelős politikai vita után kezdeményezni fogja a cseh parlamentéhez hasonló lépés megtételét Szlovákiában.

Andrej Danko szlovák házelnök Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Omar Marques

– mondta a szlovák házelnök Kassán.

A cseh parlament alsóháza a közelmúltban határozatot fogadott el, amelyben kiállt Magyarország mellett, és elítélte az Európai Parlament (EP) által elfogadott Soros-Sargentini jelentést.

Marek Kuchcinski, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke szintén bírálta az EP Magyarországgal kapcsolatos döntését. Kijelentette:

az Európai Parlament és az Európai Unió vezetése többször is túllépi jogköreit, ami elfogadhatatlan.

Andrej Danko szerint a négy visegrádi ország támogatja az Európai Uniót, és nem kérdőjelezi meg tagságát a szervezetben, de igyekszik rámutatni a valódi problémákra, és beszélni róluk.

– jelentette ki Danko.

Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta, hogy a visegrádiak olyan időben is aktívan bekapcsolódnak az európai politikába, amikor sokan megkérdőjelezik az Európai Unió egységét.

– idézte a TASR Latorcai János szavait.

A parlamenti vezetők kassai találkozóján az egyik központi téma az európai biztonság és a migráció volt.

„Kedvező fejleménynek tartjuk, hogy a migránsok elosztása az európai uniós tagállamok között talán véglegesen lekerült a napirendről” – mondta Radek Vondárcek, a cseh alsóház elnöke újságíróknak. Leszögezte, hogy a problémákat a migránsok származási országaiban kell megoldani, s nem az EU-ban.

A visegrádi országok parlamenti vezetői a kassai találkozón egyeztették álláspontjaikat a V4-ek, valamint a francia és a német parlamentek képviselőinek november 15-re Pozsonyba tervezett tárgyalásaival kapcsolatban. Az a célunk, hogy javítsuk a parlamentek együttműködését – jegyezte meg Danko.