Súlyos vereséget szenvedett Merkel és a baloldal bevándorláspárti politikája

Vágólapra másolva!
Az exit pollok alapján elveszti parlamenti többségét a kormányzó CSU Bajorországban, a bajor választók megbüntették a pártot, mert nem szállt szembe elég hatékonyan Angela Merkel bevándorláspárti politikájával. A szociáldemokraták összeomlottak. A CSU a zöldekkel kényelmes, a Szabad Választókkal vagy az AfD-vel szűk többségben lenne a Landtagban, ha az exit poll eredménye pontos. 
Vágólapra másolva!

0.00:

Az eddigi legutolsó előrejelzés (22.45-ös) nagyjából megegyezik a nyolc órással. A mandátumokat tekintve a Szabad Választók egyet javítanak jelen állás szerint, az FDP egyet ront. Azonban egyelőre az még nem biztos, hogy a liberálisok bejutnak. A legvalószínűbb tehát a CSU-Szabad Választók koalíció, esetleg az FDP-vel kiegészülve.

20.40:

Az este 8 órás eredménybecslés arra utal, hogy a CSU az exit pollnál valamivel jobban, a Zöldek valamivel rosszabbul szerepelnek majd. Ez azt is jelenti, hogy a CSU és a Szabad Választók Koalíciójának 5 fős többsége is lehet, még akkor is, ha az FDP is bejut.

A jelenlegi becslés

CSU 37,4 % 78 mandátum

Zöldek 17,9 % 37 m.

Szabad Választók 11,7 % 24 m.

AfD 10,6 % 22 m.

SPD 9,6 % 20 m.

FDP 5,0 % 11 m.

19.50:

A CSU vezetőinek nyilatkozatai erősítik annak valószínűségét, hogy a CSU a jobboldali Szabad Választókkal léphet koalícióra. A ZDF exit pollja szerint a bajor választók 49 százaléka ezt a koalíciót támogatná és csak 25 ellenezné. A CSU-Zöldek koalíció támogatottsága 47, elutasítottsága 38 százalék.

19.45:

A Keresztényszociális Unió (CSU) megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására - jelentette ki Horst Seehofer pártelnök vasárnap Münchenben a bajorországi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás után.

A CSU választási központjában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy pártja nem ért el jó eredményt, és ennek okait fel kell dolgozni, de a következő időszakban "egységesen és teljes erővel" a választóktól kapott felhatalmazás megvalósítására, a kormányalakításra kell összpontosítani.

A ZDF országos köztelevíziónak adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy "okok egész sora" határozta meg a választási eredményt. Jelezte, hogy nem kíván lemondani pártelnöki tisztségéről.
Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU kampányának vezetője a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy valamennyi "polgári párttal" hajlandóak tárgyalni a kormányalakításról. Hozzátette, hogy a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot nem sorolja a polgári erők közé.

(MTI)

19.10:

Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU kampányának vezetője az urnazárás után a párt választási központjában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az eredmény "fájdalmas", de a párt megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányzás folytatására. Ezért az eredmény elemzése mellett az a legfontosabb feladat, hogy stabil kormányt alakítsanak.

A visszaesés okairól elmondta, hogy nem lehetett "lekapcsolódni az országos trendekről" - a szövetségi szintű politika fejleményeiről - és hátrahagyni az utóbbi évek vitáit, köztük a migrációról 2015 óta folytatott vitát.

Thomas Kreuzer frakcióvezető a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak a lehetséges személyi következményekről azt mondta, hogy a következő időszakban nem foglalkoznak személyi kérdésekkel, és a Landtag CSU-frakciója egész biztosan Markus Södert javasolja miniszterelnöknek.

Horst Seehofer a választás előtti nyilatkozataiban jelezte, hogy nem kíván megválni pártelnöki tisztségétől. Közvetve is jelezte, hogy kitart: keddre sajtótájékoztatót hívott össze Berlinbe, hogy pártelnökként értékelje a bajorországi választás szövetségi szintű következményeit.

(MTI)

18.51:

Az exit poll alapján négyféle koalíció képzelhető el.

1. A CSU-nak és a Zöldeknek együtt sima többsége (előreláthatóan 114 hely a 192-ből) lenne. A bajor zöldek ugyan polgáribbak, mint más német tartományokban, de nem ellenzik a bevándorlást, így ez nem oldaná meg a CSU gondjait.

2. Ha a liberális (és a Willkommenskulturt bíráló, Németországban bevándorlásellenesnek számító) FDP bejut, akkor a Szabad Választókkal együtt a három pártnak szintén kényelmes többsége lehet (várhatóan 109 hely)

3-4. A Szabad Választókkal vagy az AfD-vel együtt éppen meglehet a törékeny többség. Utóbbiakat azonban Angela Merkel élesen elutasítja és valószínűleg kemény nyomást helyezne a CSU-ra ennek megakadályozására.

18.34:

A CSU utoljára 1950-ben szerepelt ennél rosszabbul, 1954 óta nem kaptak 40 százaléknál kevesebbet. Az SPD bukása ennél is nagyobb, eddigi mélypontjuk a 2008-as 18,6 százalék volt, most ennek alig felét kapják. A bevándorlásellenes AfD először kerül be a Landtagba.

Korábban írtuk az exit pollról

A ZDF exit pollja szerint a CSU 35,5 százalékkal szerezte meg az első helyet, ez 12 százalékponttal rosszabb eredmény, mint 5 éve. A második helyen a zöldek végeztek 19 százalékkal, a harmadik helyen a jobboldali bevándorlásellenes Szabad Választók, 11,5 százalékkal. Az AfD 11 százalékot kapott, míg a szociáldemokraták összezuhantak, kispárt lettek, mindössze 9,5 százalékkal. A liberális FDP a bejutási határon, 5 százalékon áll, a kommunista utódpárt Linke (Baloldal) nem jut be a Landtagba. A részvétel magas volt, 72 százalék szavazott, 9 százalékkal több, mint öt éve.

A mandátumok valószínű eloszlása, attól függően, hogy az FDP bejut-e (a többséghez 97 képviselő kell majd)

- CSU 74-79

- Zöldek 40-42

- Szabad Választók 24-26

- AfD 23-24

- SPD 20-21

- FDP 0-11