Az osztrák kancellárnak is elege lett az embercsempész Soros-szervezetekből

Austrian President and Chancellor admire ancient Dujiangyan irrigation system China Chinese Sichuan Dujiangyan Austria President Alexander Van der Bellen Chancellor Sebastian Kurz foreign affairs
Austrian Chancellor Sebastian Kurz visits the Dujiangyan irrigation system over Min River (Minjiang) during his three-day visit to Sichuan province in Dujiangyan city, southwest China's Sichuan province, 12 April 2018.
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilapnak adott interjújában azzal vádolta a Földközi-tengeren migránsokat mentő és szállító civil szervezeteket (NGO-kat), hogy Európa szívébe akarják vinni az illegális bevándorlókat.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Kurz a FAZ vasárnapi számában megjelenő interjújában, amelyből előzetesen részleteket közöltek hírügynökségek.

A néppárti kancellár ezzel összefüggésben különösen az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezetek által üzemeltetett Aquarius 2 nevű mentőhajót említette. Hangsúlyozta, hogy

az olyan hajók, mint az Aquarius igyekeznek megelőzni a líbiai parti őrséget a tengerre szálló migránsok kimentésében, ami szerinte abszurd szituációkhoz vezet.

Kurz kiemelte, hogy "amennyiben nem európai, hanem líbiai vagy egyiptomi hajók végzik a mentést, úgy fel sem merülnek bonyolult jogi kérdések".

- reagált Kurz interjújára szombat este az Orvosok Határok Nélkül.

Az MSF közleménye szerint "könnyű a humanitárius segítséget nyújtókat hibáztatni", ez azonban szerintük mindössze eltereli a figyelmet az EU és az uniós soros osztrák elnökségének kudarcáról, hogy emberséges bánásmódban részesítsék az Európába igyekvő menekülteket, menedékkérőket és migránsokat.

Sebastian Kurz Forrás: Imaginechina/Jiao wen - Imaginechina/Jiao Wen

A civil szervezet szerint Kurz vádjai "magától értetődően" alaptalanok: "Az Aquarius 2, amely jelenleg Marseille-ben horgonyoz, mentési bevetései során a nemzetközi és a tengerjog alapján jár el, így nem követ el jogellenes cselekedeteket a tengeren". Az MSF hozzátette: mindez azt jelenti, hogy a kimentett embereket nem vihetik vissza egy konfliktus dúlta országba, vagyis Líbiába, ahol a menedékkérők riasztó mértékben ki vannak téve az erőszaknak és kizsákmányolásnak.

Az Orvosok Határok Nélkül ezért felszólítja az osztrák kancellárt és más uniós döntéshozókat is, hogy "találjanak emberséges megoldásokat a veszélyben lévők számára ahelyett, hogy a menekültek és migránsok visszaszállítását támogatnák a líbiai pokolba".

Az Aquarius 2 az utóbbi hónapokban többször is a sajtófigyelem központjába került.

Augusztus 20-ig a hajó Aquarius néven hajózott, s miután a gibraltári hatóságok törölték nyilvántartásukból, a hajót átnevezték és Panamában jegyeztették be. Panama szeptember végén a nemzetközi jogi eljárások megsértésére hivatkozva úgy döntött, hogy bevonja a hajó regisztrációját. A FAZ szerint a gibraltári és a panamai hatóságok döntésére az olasz vezetés nyomására került sor.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter június közepén kitiltotta az olasz kikötőkből a mentőhajót. Az Aquarius akkor 629 menedékkérőt szállított a fedélzetén, és Málta sem fogadta a hajót.

Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: olasz hajók segítségével mindenkit átszállítottak a spanyolországi Valenciába. Egy hónapra rá már Aquarius 2 néven a hajó a Líbia előtti nemzetközi vizeken az észak-afrikai állam parti őrségének mentési övezetében újabb migránsokat vett fel. A parti őrség felszólítása ellenére az Aquarius 2 kapitánya elutasította az emberek átadását azzal az indoklással, hogy a nemzetközi jog alapján hajótörötteket a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell szállítani, ami Líbia esetében nem adott.