Tovább szedi az áldozatait a halálos vírus Kongóban

Barca mez, ebola, járvány
Health workers wearing protective suits assist a young patient at the Ebola treatment centre run by French Red Cross in Macenta on November 21, 2014. The World Health Organisation said that 5,420 people have so far died of Ebola across eight countries, out of a total 15,145 cases of infection, since late December 2013. AFP PHOTO/KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Már százan meghaltak, de legalább kétszer ennyien betegedtek meg eddig a vérzéses lázzal járó vírussal a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az esetek több mint felében laboreredmények bizonyítják, hogy a betegek ebolafertőzöttek.
Vágólapra másolva!

Eddig mindössze 55 pácienst sikerülhetett meggyógyítani.

Az Észak-Kivu tartományában kitört ebolajárvány

a tizedik az országban a hetvenes évek óta.

A betegséget 1976-ban, az ország keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először, de mostanra a nagyvárosokba is betört.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A jelenlegi járvány gócpontja az ország északkeleti térségében fekvő Beni városa, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint folyamatos fegyveres támadások zajlanak - ez is nehezíti a járvány legyőzését, visszaszorítását.

Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. A 2014-2015-ös nyugat-afrikai járványban 11 ezer ember halt meg.