Kinevezték az új francia belügyminisztert

Vágólapra másolva!
Három miniszter is távozik a Macron-kormányból. A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök két hét tétlenkedés után kinevezte a lemondott Gérard Collomb utódját. Az új belügyminiszter Christophe Castaner lesz.
Vágólapra másolva!

Christophe Castanert, a kormányzó Köztársaság lendületben vezetőjét és a parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkárt nevezte ki Emmanuel Macron francia államfő belügyminiszternek a két héttel ezelőtt lemondott Gérard Collomb helyére - jelentette be kedden a francia elnöki hivatal.

A köztársasági elnök egyik legközelebb politikustársának számító Castaner munkáját államtitkárként Laurent Nunez fogja segíteni, aki eddig a titkosszolgálatoknál a belső hírszerzést irányította, Castaner eddigi posztját pedig a centrista Modemhez tartozó Marc Fesneau veszi át.

Kinevezésével a kormányt a nemzetgyűlésben eddig is támogató centrista párt visszatért a kormányba.

Az államfő a bal- és jobboldali politikai egyensúly, a technokraták és a politikusok közti erőviszonyok, valamint a férfi-női paritás megtartása mellett további három tárca élén kezdeményezett váltást, 15 kormánytag pedig új pozícióba került.