Meghalt a Microsoft társalapítója

GettyImageRank2 USA Space California Hollywood - California Movie Film Premiere Premiere Film Industry Red Carpet Event Paul Allen Arts Culture and Entertainment Attending Paramount Pictures Celebrities TCL Chinese Theatre IMAX Microsoft Corporation Paul
Paul Allen (2014-es felvétel)
Vágólapra másolva!
65 éves korában rákban meghalt Paul Allen, a Microsoft társalapítója – közölte a család képviseletében Allen 1986-ban alapított cége, a Vulcan Inc.
Vágólapra másolva!

Paul Allen és Bill Gates, a Microsoft másik alapítója gyermekkori barátok voltak, és 1975-ben alapították meg a Microsoftot, a vállalat elnevezése Allentől származott.

Allen 1982-ben súlyos betegség miatt megvált a Microsofttól, 2000-ben pedig a cég igazgatótanácsi tagságáról is lemondott. Közben Vulcan néven befektetési vállalatot hozott létre, megvásárolt két labdarúgócsapatot és egy kosárlabdaklubot, valamint létrehozott három kutatóintézetet is. Az egyik intézet agykutatással, a másik sejtkutatással, a harmadik pedig a mesterséges intelligenciával összefüggő kutatásokkal foglalkozik.

Paul Allen (2014-es felvétel) Forrás: AFP/2014 Getty Images/Frazer Harrison

Az üzletember a Forbes magazin idei listáján a 44. leggazdagabb milliárdos volt, 21,7 milliárd dolláros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonnal. Ebből rengeteget költött jótékony célokra. Övé volt az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks, illetve az NBA-ban szereplő Portland Trail Blazers csapata is.
Paul Allennél először 1983-ban állapítottak meg Hodgkin-limfómát. Később, 2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, pár nappal ezelőtt pedig nyilvánosságra hozta, hogy betegsége kiújult.