Őrizetbe vettek hat embert a márciusi dél-franciaországi túszdráma miatt

crime Vertical
This undated and unsituated picture obtained on March 23, 2018 shows Radouane Lakdim, who authorities have named as the 26-year-old attacker responsible for the death of at least three people in southwest France. At least three people were killed on March 23 when a man claiming allegiance to the Islamic State group went on a shooting spree and held people hostage in a supermarket in Trebes, southwestern France, before being shot dead by police. / AFP PHOTO / - / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / - " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek kedden hat embert a francia hatóságok a dél-franciaországi Carcasonne-ban és Trebes-ben márciusban egy iszlamista által elkövetett, négy áldozatot követelő túszdrámával összefüggésben -írja az MTI. 
Vágólapra másolva!

A tájékoztatások szerint az áradások által sújtott és jelenleg is mentési munkálatok alatt lévő Trebes-ben több helyen egyszerre történtek reggel 6 órakor az előállítások, amelyekhez mintegy száz kommandóst mozgósítottak. A rendőrség jelenleg házkutatásokat tart, a kihallgatások pedig Toulouse-ban folynak.

Az őrizetbe vettek a támadó családtagjai, illetve a baráti köréhez tartozó emberek, akikről azt gyanítják, befolyásolták őt, illetve tudhattak arról, hogy merényletet tervez.

A marokkói születésű, de 2004 óta francia állampolgárságú 25 éves Radouane Lakdim március 23-án a carcassonne-i otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt.
Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt - egyiküket megsebesítette a vállán -, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett.

Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte.Arnaud Beltrame, a csendőrség 44 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette.

Radouane Lakdim, a négy halálos áldozatot követelő támadás elkövetője Forrás: AFP/Handout

Az iszlamista egy pisztollyal, egy késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot. A merénylőt a francia csendőrök lelőtték, amikor megrohamozták a szupermarketet.
A titkosszolgálatok által iszlamista kapcsolatai miatt 2014 óta nyilvántartott Lakdim élettársát, Marine P-t, az iszlám hitre áttért francia nőt március végén terrorcselekményben való bűnszövetkezet gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték. Francois Molins párizsi főügyész akkor elmondta, hogy a büntetlen előéletű nő 16 évesen tért át az iszlám hitre, és gyorsan radikalizálódott.