Az ENSZ visszahozná a burka viseletét Franciaországban

2018.10.17. 16:17

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) arra akarja kötelezni Franciaországot, hogy ismét engedélyezze a 2010-ben betiltott, muszlim nők által hordott burka viseletét, ami a nők iszlám általi elnyomásának a jelképe.

Futótűzként terjed egy videó az interneten, ami alapján saría rendőrök Iránban brutálisan támadtak rá egy nőre, aki nem az előírásoknak megfelelően hordja a fejkendőjét.

Eközben Franciaországban azon polemizálnak, hogy a migránsbarát ENSZ előírásának megfelelően visszahozzák-e a burka viselését - írja a vezető konzervatív francia napilap, a Le Figaro.Az ENSZ ugyanis arra akarja kötelezni Párizst, hogy vonja vissza a burka betiltását elrendelő intézkedését.

A belga minta alapján Franciaország 2010-ben tiltotta be a burka, és valamennyi, egész testet eltakaró ruha/kendő használatát. Ennek nyomán Ausztria, Dánia és Svájc is hasonlóan járt el.

Az országban gyakorlatilag társadalmi konszenzus alakult ki 2010-re ebben a kérdésben, így a jogalkotónak nem maradt más feladata, mint betiltani a burka viselést.

Az iszlám szervezetek ezt a rendelkezést iszlamofóbnak tekintették, tiltakozások voltak Franciaország-szerte, de még most sem hajtják végre teljes mértékben a jogszabályt, annak ellenére, hogy 150 eurós, azonnal kiszabható pénzbírság jár annak megszegéséért.

Burkát viselő muszlim nők FranciaországbanForrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Egyébként is vannak olyan helyek Franciaországban, ahol a tiltás ellenére viselik a burkát, másképp hogyan fordulhatott volna elő, hogy Franciaország legkeresettebb muszlim bűnözője, a csak "szökevénykirálynak " nevezett Redoine Faido, akiről az Origo is írt,

egy burkában bujkált a hatóságok elől? A kérdést egyébként Bruno Retailleau, a jobboldali Köztársaság Párt frakcióvezetője tette fel a Szenátusban, a probléma tehát nemcsak a lakosságot, hanem a politikusokat is élénken foglalkoztatja.

A La Croix nevű katolikus hetilap szerint az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága még októberben ajánlást tesz Franciaországnak arra, hogy vonja vissza a tiltást. Szerintük ugyanis ez a törvény sérti a vallásszabadságot és diszkriminatív.

Az ENSZ-nek viszont ezeket a döntéseit nem nagyon szokták végrehajtani a tagállamok...

Franciaországban azért ebben nem lehetünk biztosak, különösen annak fényében nem, hogy az újonnan megválasztott belügyminiszter, Christophe Castaner még államtitkárként az iszlám női ruhaviseletről szóló társadalmi vitában csak annyit tudott mondani: korábban, amikor a katolikusok, a mi szüleink hordtak kendőt, akkor senki sem tette fel ezt a kérdést.

A La Croix cikkére érkezett kommentek azt mutatják, hogy a közvélemény fel van háborodva az ENSZ döntése miatt, de van, aki csak annyit írt, hogy mit várunk az ENSZ emberi jogi bizottságától, ha annak Szaúd-Arábia is tagja lehet... ahol kötelező a burka.