Soros György Ukrajnában: üzleti érdekek a háttérben

Brussels investor 2017 MEETING Jean Claude Juncker George Soros European Union Commission President BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 27: A billionaire investor George Soros meets with European Union Commission President Jean Claude Juncker (not seen) in Brussels
Soros György - Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban arról beszámoltunk, számos dokumentum, valamint Soros ukrajnai főemberének vallomása is arról árulkodik, hogy a spekuláns, hálózatán keresztül, mindent megtett a jelenlegi ukrán vezetés hatalomra juttatása érdekében, és továbbra is szoros kapcsolatot ápol a kormányzat tagjaival. Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk: a spekuláns több kormánytaggal is közvetlen kapcsolatot ápol, valamint Petro Porosenko személyesen tüntette ki Sorost 2015-ben. Most pedig felelevenítjük, hogy mire volt jó ez a spekulánsnak, vagyis hogy az egész hátterében csak az üzleti lehetőség, azaz a pénz megszerzésének vágya húzódik meg. Ennek érdekében beültette a saját embereit az egyik legnagyobb állami vállalat, a Naftogaz vezetőségébe, de tulajdonrészt szerzett az IT-szektorban, és tervezi a mezőgazdaságban is.
Vágólapra másolva!

Amint azt korábban már a megírtuk, Jevhen Bisztrickij, az ukrán Nyílt Társadalom korábbi vezetője beépített újságírónak a Soros-hálózat működéséről, és az álfilantróp ukrajnai kormánybuktatásáról és befolyásszerzéséről beszélt.

Ezen beszélgetés során derült ki az, hogy Soros lényegében csak az üzleti lehetőségek megszerzése végett, vagyis pénzért kerítette befolyása alá Ukrajnát is. Ehhez pedig kulcspozíciókhoz kellett juttatnia az embereit.

Soros György - Korábbi felvétel Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Olivier Hoslet/Epa/Pool

Az egyik legnagyobb állami céget egyből behálózta

Soros a saját embereit ültette az egyik legnagyobb ukrán cég, a Naftogaz vezetőségébe.

A privatizáció előtt álló vállalat döntéshozói többször is találkoztak az amerikai milliárdossal, hogy a magánosítás részleteiről egyeztessenek.

A milliárdos ukrajnai főembere, Jevhen Bisztrickij úgy fogalmazott:

- olvasható a Magyar Időkben.

A Naftogaz Ukrajna egyik legnagyobb állami kézben lévő cége, amely éppen privatizáció előtt áll. Korábban a tekintélyes Forbes magazin is arról írt, hogy a Naftogaz teljes vezetése Soros lobbizásának köszönhetően ülhetett a székébe.

Eközben Soros az NGO-kkal, amelyeket ő pénzel, igyekezett lejáratni a cég vetélytársait.

Ehhez az általa támogatott Transparency International mellett a szintén általa pénzelt Antikorrupciós Cselekvési Központ nevű szervezetet is igénybe veszi.

Ennek érdekében Soros NGO-i propagandaeszközökkel és a közösségi média segítségével támadják a magánkézben lévő, Burisma nevű vállalatot, többek között – mint szinte mindig, ha Sorosnak kell valami, vagy tönkre akar tenni valakit vagy valamit – korrupciós vádakkal - írta a Daily Caller.

A cég egyébként illene a milliárdos portfóliójába, hiszen már így is több befektetéssel rendelkezik az ukrán energetikai piacon. Bisztrickij végül azt is elmondta a magyar származású milliárdosról, hogy „ő nem annyira üzletember, inkább egyfajta árfolyamspekuláns".

Egyéb befektetései is vannak

De a spekuláns egy másik alkalommal, még 2015 márciusában a Der Standardnak úgy fogalmazott, hogy 1 milliárd dollárt fektetne az ukrán gazdaságba, például mezőgazdasági és infrastrukturális projektekbe.

2015 novemberében az IT-szektorban tevékenykedő, 2500 személyt foglalkoztató Ciklum Holdingban pedig tulajdonrészt is szerzett Soros, illetve az általa létrehozott alap (Ukrainian Redevelopment Fund).