Beismerte bűnösségét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Rusze, 2018. október 7. A TVN bolgár regionális televízió által 2018. október 7-én közreadott, keltezetelen felvétel Viktorija Marinova bolgár oknyomozó újságíróról a bulgáriai Ruszében. A korrupciós ügyekben nyomozó harminc éves újságírónőt október 6-án holtan találták a román határon, a Duna partján fekvő Ruszében. A bűnjelek gyilkosságra, nemi erőszakra és kínzásra utalnak. (MTI/EPA/TVN)
Vágólapra másolva!
Újságíróknak nyilatkozva beismerte bűnösségét a Viktorija Marinova bolgár újságírónő megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsított férfi – közölte a bolgár országos rádió
Vágólapra másolva!

A Szeverin Kraszimirov nevű bolgár férfit, akit Németország szerdán adott ki Bulgáriának, és azóta őrizetben van, egy ruszei újságírónő, Viktorija Marinova megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak.

– mondta Kraszimirov riportereknek a bíróságra érkezve, az épület előcsarnokában.

Viktorija Marinova Forrás: MTI/EPA/TVN/-

„Igen, bűnös vagyok. Nagyon sajnálom. Nem hiszem el, hogy ilyet tettem”

– felelte remegő hangon a gyanúsított, amikor újságírók arról kérdezték, hogy a bíróság előtt be fogja-e ismerni bűnösségét.

A vádhatóságok egyik képviselője később azt mondta a Reutersnek, hogy a gyanúsítottat egyelőre nem kérték vallomástételre.

Amennyiben elítélik, Kraszimirovra letöltendő életfogytiglan vár.

A harmincéves oknyomozó újságíró és televíziós riporter, Viktorija Marinova szülővárosában, Ruszéban dolgozott egy tévécsatornánál, korrupciós ügyek feltárásával foglalkozott.

Legutóbb a GP-gate nevű ügy feltárásán dolgozott, melyben több újságíró annak járt utána, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg az adófizetőket több millió levával európai uniós támogatásokból. Az ügy onnan kapta nevét, hogy az esetenként a projektek 30-40 százalékát kitevő „korrupciós felárak” szálai a GP nevű vállalatcsoportnál futottak össze.

A vádhatóság – bár nyitva hagyott minden lehetőséget – szexuális indítékot feltételez a bűncselekmény hátterében, mivel a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá, hogy Marinovát a munkája miatt ölték meg.