Megtiltanák az arcot takaró öltözetek bíróság előtti viselését Németországban

burkás nő, burka, Németország
ILLUSTRATION - A woman wearing a burqa in front of a German flag in Leipzig, Germany, 26 August 2017 (posed scene). Photo: Peter Endig/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
Az arcot takaró öltözékek bíróság előtti viselésének tiltását kezdeményezi a német törvényhozás tartományi kormányokat képviselő háza, a Bundesrat egy pénteki döntésével.
Vágólapra másolva!

A törvényalkotási kezdeményezésről tájékoztató közleményben kiemelték, hogy az arc eltakarása nem egyeztethető össze azzal az elvvel, hogy a bíróságoknak minden lehetséges eszközzel az igazság feltárásán kell dolgozniuk.

Burkás nő Németországban. A kép illusztráció Forrás: AFP/Peter Endig

Ilyen eszköz a bíróságok előtt megjelenő személyek gesztusainak, arckifejezéseinek megfigyelése, amit lehetetlenné tesz az arc eltakarása.

Hozzátették, hogy a tiltás szerintük ugyan a vallásszabadság korlátozását jelentené az egész testet takaró ruhát, burkát vagy nikábot viselő muszlim nők esetében, de ez a korlátozás elengedhetetlen a bíróságok működésének zavartalanságának érdekében.

Rámutattak, hogy

Ezen változtatna a Bundesrat a szövetségi parlament (Bundestag) és a szövetségi kormány elé terjesztett javaslattal, amely az arcvédővel felszerelt sisakokra, a maszkokra és az arc takarására szolgáló minden egyéb tárgyra és ruházatra is vonatkozik.

Az elképzelés szerint lehetnek kivételek, eltakarhatnák az arcukat a bíróságokon például a savtámadás áldozatául esett személyek vagy a védett tanúk.

A közleményben felidézték, hogy

egy sor területen már megtiltották az arcot takaró öltözetek viselését Németországban.

A Bundestag egy tavalyi döntése alapján az állami alkalmazottaknak tilos eltakarni az arcukat munkaidőben és az állami feladatokhoz szorosan kapcsolódó tevékenységek közben.

A törvény arról is rendelkezik, hogy mindenki köteles felfedni arcát olyan helyzetekben, ahol ez szükséges a személyazonosság megállapításához, például választáson a szavazat leadásakor vagy közúti ellenőrzésen.

Az országos hatályú törvény mellett egy sor tartományi szintű előírás is létezik, amelyek rendszerint az oktatási rendszerre vonatkoznak.