A szaúdi bíróság fog eljárni Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálának ügyében

Dzsamál Hasogdzsi
Manáma, 2018. október 15. 2014. december 15-én a bahreini fővárosban, Manámában készített kép Dzsamál Hasogdzsiról, egy új arab televíziós hírcsatorna akkori vezérigazgatójáról. Hasogdzsi, egy szaúd-arábiai ellenzéki újságíró 2018. október 2-án hivatalos ügyben bement hazájának isztambuli főkonzulátusára, és azóta nem lehet tudni hollétéről. (MTI/AP/Haszan Dzsamali)
Vágólapra másolva!
A szaúdi bíróság fog eljárni Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálának ügyében – nyilatkozta szombaton Valid bin Muhammed asz-Szamaani szaúdi igazságügyi miniszter az al-Arabíja hírtelevíziónak.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a halálos kimenetelű incidens Hasogdzsival a királyság szuverén területén történt, ezért az ügyben szaúdi bíróság fog ítélkezni minden szükséges eljárás megtétele után.

Rijád szombaton az október 2-án történt eset után 18 nappal beismerte, hogy Dzsamál Hasogdzsi meghalt isztambuli főkonzulátusán.

Az újságíró dulakodás közben halt meg, egyes információk szerint megfojtották.

Dzsamál Hasogdzsi Forrás: MTI/AP/Haszan Dzsamali

Az SPA szaúdi állami hírügynökség jelentése szerint a szaúdi főügyészség a nyomozás eddigi eredményei alapján jutott arra a következtetésre, hogy az október 2-án eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, mégpedig amiatt, mert

összetűzésbe keveredett az ott tartózkodó személyek egy csoportjával.

Az SPA szerint a főügyészség jelezte, hogy folytatódik a nyomozás, tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosan.

A rijádi beismerés után számos nemzetközi szervezet és nyugati ország vezetője szólalt meg, többen elítélték a Hasogdzsi megölését, és további vizsgálatokat követeltek, elégtelennek nevezve a szaúdi beismerést.