A Fehér Házat "szomorúsággal tölti el" a szaúdi újságíró halála

TOPSHOTS Horizontal MIDDLE EAST TELEVISION STATION PERSON-POLITICS PORTRAIT PORTRAIT-CLOSE-UP A general manager of Alarab TV, Jamal Khashoggi, looks on during a press conference in the Bahraini capital Manama, on December 15, 2014. The  pan-Arab satellite
Dzsamál Hasogdzsi
Vágólapra másolva!
A Fehér Házat „szomorúsággal tölti el” Dzsamál Hasogdzsi halála – hangsúlyozta péntek este az amerikai elnöki hivatal közleménye, amelyet Sarah Huckabee Sanders szóvivő írt alá. Donald Trump elnök „jelentős lépésnek” minősítette a szaúdi beismerést.
Vágólapra másolva!

Trump egy arizonai választási kampányrendezvényen újságírók kérdéseire válaszolva leszögezte: a szaúdi bejelentés „első jó, nagy lépés” volt. „Hihetőnek” nevezte a szaúdi magyarázatot, de hozzátette: nem gondolja, hogy a szaúdi vezetők korábban hazudtak neki. Megerősítette a Fehér Ház korábban kiadott közleményében foglaltakat, miszerint

a kongresszussal együttműködve kívánja kidolgozni a válaszlépéseket,

ugyanakkor azt a korábbi álláspontját is megerősítette, hogy a válaszlépések között ne szerepeljen a fegyvereladások felfüggesztése.

– hangsúlyozta.

A Fehér Ház néhány órával korábban adott ki közleményt, körülbelül egy órával azt követően, hogy Szaúd-Arábiában beismerték az eltűnt újságíró halálát.

Dzsamál Hasogdzsi Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Nyomoznak

A közlemény leszögezte: „az Egyesült Államok tudomásul veszi a szaúd-arábiai királyság bejelentését, miszerint Dzsamál Hasogdzsi sorsának ügyében a nyomozás folyamatban van, és a királyság intézkedéseket hozott a már azonosított gyanúsítottak ellen”.

A Fehér Ház egyúttal közölte, hogy szorosan figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatot, kellő időben történő, átlátható és a megfelelő jogi eljárásokkal folytatott igazságszolgáltatásért száll síkra.

Az amerikai politikusok közül elsőként Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor reagált a szaúdi bejelentésre, miszerint Hasogdzsi az isztambuli szaúdi konzulátuson dulakodás közben életét vesztette. „Szkeptikus vagyok a Hasogdzsiról szóló új szaúdi narratívát illetően” – fogalmazott a szenátor, hozzátéve, hogy a szaúdi bejelentés szerinte bagatellizálja a tényeket.

Október 2-án halt meg

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án halt meg, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze.
Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.