Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

Vágólapra másolva!
„Állítsuk meg a szeparatistákat” felirattal és a kárpátaljai magyar közösség vezetőinek neveivel, valamint fényképeivel jelentek meg óriásplakátok szombat reggelre a főutak mellett Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében.
Vágólapra másolva!

A fehér alapú, ukrán nyelvű óriásplakátokon

a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, megyei tanácsi képviselő fotói láthatók a nevükkel együtt.

A KárpátHír című kárpátaljai magyar lap fotót is közölt az esetről.

Forrás: KÁRPÁTHÍR

Az országos és kárpátaljai ukrán médiában hónapok óta heves magyarellenes kampány folyik, de a mostani az első eset, amikor közterületen jelenik meg magyarellenes uszítás.

Kárpátalja kormányzója: ez orosz titkosszolgálati provokáció

Az orosz titkosszolgálatok provokációjának tartja a kárpátaljai magyar politikai vezetők képeit és magyarellenes feliratot tartalmazó óriásplakátokat - Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

Mint írta, a rendvédelmi szervek jelenleg nyomoznak az elkövetők után. Megjegyezte, hogy az az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat az utóbbi években igyekszik

egymásra uszítani az ukránokat és magyarokat Kárpátalján.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban ismeretlenek szintén az éj leple alatt provokatív magyar feliratokat helyeztek ki a Beregszászi és a Nagyszőlősi járások közigazgatási határán. Azok a feliratok, akárcsak a mostaniak, ukrán nyelvűek voltak, és hibákat tartalmaztak, mert oroszból ültették át őket tükörfordítással - írta Moszkal.

A kormányzó leszögezte, a hatóságok mindent megtesznek, hogy fényt derítsenek a provokáció hátterére. Szerinte már bebizonyosodott, hogy a hasonló "primitív dolgok" nem működnek Kárpátalján, ezeknek nem ülnek fel sem az ukránok, sem a magyarok.