Öngyilkos merénylő robbantott egy kabuli szavazóhelyiségnél, sokan meghaltak

Afganisztán, választások, Kabul
Kabul, 2018. október 20. Afgán asszonyok sorban állnak egy kabuli szavazóhelyiségben a parlamenti és tartományi választások napján, 2018. október 20-án. Afganisztánban több mint 2500 képviselőjelölt, köztük 400 nő indul az alsóház, a 249 tagú Népi Kamara (voleszi dzsirga) mandátumaiért. MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali
Vágólapra másolva!
Legkevesebb 15-an meghaltak és hatvanan megsebesültek szombaton egy kabuli szavazóhelyiség közelében végrehajtott öngyilkos robbantásban. A halottak között sok a rendőr. Afganisztánban szombaton kezdődtek meg a parlamenti választások, de a rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére így is sok merénylet történik. 
Vágólapra másolva!

Naszrat Rahimi, az afgán belügyminisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok közül

nyolcan rendőrök, a többiek civilek.

Egyelőre egyik támadás elkövetését sem vállalta magára senki, de a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek korábban a voksolás bojkottálására szólították fel a lakosságot, és támadásokkal fenyegettek. Szóvivőjük, Zabiulláh Mudzsáhid szombati Twitter-üzenetében ismét távolmaradásra szólította fel a lakosságot.

Afgán asszonyok sorban állnak egy kabuli szavazóhelyiségben a parlamenti és tartományi választások napján Forrás: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Ez Afganisztánban a harmadik parlamenti választás a tálibok 2001-es hatalomfosztása óta, és

az első, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben egyedül szerveznek és biztosítanak.

A parlamenti választásokkal párhuzamosan tartományi választásokat is rendeznek a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban.

A választáson 8,8 millió szavazásra jogosult polgár 2700 jelöltre adhatja le voksát. A szavazás biztonságára legalább 70 ezer rendőr és katona ügyel, és a tálib fenyegetések miatt a biztonsági erők is készültségben vannak.