Robbanások rázták meg Kabult

Afganisztán, szavazás
KABUL, AFGHANISTAN - OCTOBER 20: Afghan people stand in line to cast their votes during the parliamentary elections in Kabul, Afghanistan on October 20, 2018. Sayed Khodaberdi Sadat / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Több robbanás rázta meg szombaton az afgán fővárost, Kabult. Hárman meghaltak és többen megsebesültek – közölte az AFP francia hírügynökséggel a kabuli egészségügyi minisztérium. Afganisztánban szombaton kezdődtek meg a parlamenti választások, amelyet választási bizottság szervezési és technikai problémák miatt meghosszabbított. 
Vágólapra másolva!

Az AFP egyik újságírója – elmondása szerint – látta, amint egy robbanást követően szavazók menekülnek a főváros északi részén található egyik szavazóhelyiségből, míg szemtanúk további robbanásokról számoltak be.

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint

15 támadás történt az országban,

legtöbbjüket házilagos készítésű robbanószerrel hajtották végre, de voltak rakétatámadások is.

A szavazást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezik, a biztonságra több mint 54 ezer katona, rendőr és a titkosszolgálatok munkatársai felügyelnek. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt

azonban a választóhelyiségek harmada nem is nyitott ki.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután négyig tartanak nyitva. Számos szavazóhelyiség szervezési és technikai problémák miatt azonban nem tudott kinyitni idejében, ezért ezek nyitvatartását meghosszabbítják, egyes esetekben akár vasárnapig. Az első, előzetes eredményekre november 10-én lehet számítani, a hivatalos eredményeket pedig december 20-án ismertetik a tervek szerint.

A SputnikNews.com azt írta, szemtanúk szerint három robbanás történt, egyelőre pedig nem lehet megmondani, pontosan mennyien haltak, illetve sérültek meg. Az incidens ellenére a többi szavazóhelyen

folytatódik a voksolás.

Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sayed Khodaberdi Sadat

A Deutsche Welle úgy tudja: az első robbanásban két rendőr és két szavazó sérült meg. Legalább 30 embert vittek kórházba, a portál szerint a halottak között egy gyerek is van.

A tálibok a szavazóhelyiségekhez vezető utak lezárásával fenyegetőztek

A tálib lázadók a szombati afganisztáni parlamenti választások előtt egy nappal közölték, hogy lezárják a szavazóhelyiségekhez vezető összes utat. A kormányellenes, szélsőséges tálibok már sokadszor szólították fel a szavazásra jogosultakat, hogy bojkottálják a választást, mert szerintük azt kívülről irányítják, és ellentétben áll az iszlám és az afgán kultúrával.

A pakisztáni külügyminisztérium pedig pénteken bejelentette, hogy Iszlámábád ideiglenesen lezárta a Pakisztánból Afganisztánba vezető fő határátkelőhelyeket Kabul kérésére, az Afganisztánban tartandó hétvégi választások biztonságának érdekében.