Matteo Salvini rendőröket küldött az olasz-francia határra a migránsok miatt

2018.10.21. 12:57

Emmanuel Macron Franciaországa az erősen bevándorláspárti retorika ellenére annyi migránst küldött vissza az olaszoknak, hogy Matteo Salvini belügyminiszter megelégelte a helyzetet.

A bevándorlásellenes olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini úgy döntött: rendőröket küld a határon fekvő, alpesi Claviere településre – írja a 888.hu.Az utóbbi időben ugyanis a francia hatóságok rendre ebbe a városkába toloncolják vissza a migránsokat. Erről egyébként videófelvétel is készült, amit Salvini meg is osztott Twitter-oldalán.

Salvini magyarázatot várt erre a (szavakban) erősen migránspárti Emmanuel Macron francia államfőtől, de választ egyelőre nem kapott.

Nem ez az első eset, hogy az olasz belügyminiszter felhívja a figyelmet a bukott szocialista miniszterből lett francia elnök képmutatására.

Salvini korábban már emlékeztetett arra, hogy a 2017-es év elejétől egészen augusztus végéig Macron 48 000 migráns belépését utasította el Franciaországból, ami nincs összhangban a befogadó, szolidáris Európáról való szónoklataival.Az incidensre egyedül a szomszédos francia megye, Hautes-Alpes prefektusi hivatala reagált, akik azt mondták, hogy a migránsok visszaszállítása a „megszokott eljárás”, amelyet az európai jog is lehetővé enged.Salvini szerint ez a forgatókönyv kizárólag az előző, baloldali és bevándorláspárti olasz kormánynál működött, de mint mondta, most már más szelek fújnak Rómában.

Ezzel kapcsolatosan megígérte: a jelenlegi olasz kormány nem fogja engedni, hogy mindenféle ellenőrzés nélkül visszaküldjék a migránsokat a franciák Olaszországba.A migrációs válság kezdete óta az Alpok közkedvelt útvonala volt a bevándorlóknak Észak-Európa felé. Hautes-Alpes megyébe egyre több fiatal érkezik, főként Guineából és Elefántcsontpartról.

A francia hatóságok szerint 315 illegális bevándorlót toloncoltak vissza Olaszországba 2016-ban, 2017-ben pedig 1900-at.