Molenbeek behódolt: betelepített muszlimok tízezreinek szavazata döntött

Brussels operation INVESTIGATION 2017 Belgium terror Police officers SEARCH Molenbeek BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 14: Police officers block the road during searches at Molenbeek district as part of an anti-terror operations in Brussels, Belgium on January
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
A brüsszeli kerület valóságos szimbólum az európai politikában: a tudatos migránsbetelepítési politikával alaposan megváltoztathatók a politikai preferenciák. Molenbeek ismét szocialista városvezetőt kapott úgy, hogy a városrész évtizedek óta hanyatlik.
Vágólapra másolva!

Múlt vasárnap helyhatósági választásokat tartottak Belgiumban, amelynek egyik legérdekesebb mozzanata volt, hogy az évek alatt lezüllesztett Molenbeeknek Catherine Moureaux személyében ismét szocialista polgármestere lett – írja a Le Soir. Ez első ránézésre azért érthetetlen, mert Brüsszel korábban franciaajkú keresztény munkások lakta kerülete mostanra az európai dzsihádisták fővárosa lett, a városrész közbiztonsága pedig az egyik legrosszabb az országban. Ha azonban egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor

meghúzódik mögötte a brüsszeli politikai elit törekvése: tudatos betelepítési politikával alaposan megváltoztathatók a politikai preferenciák.

Ennek Molenbeek az egyik szimbóluma, ahová az elmúlt két évtizedben 30-40 ezer észak-afrikait fogadtak be, ezzel látványosan a szocialisták felé billentve az erőviszonyokat. Ennek a folyamatnak köszönhette győzelmét a szocialista Catherine Moureaux, akinek az édesapja szintén a városrész polgármestere volt. Philippe Moureaux gyakorlatilag tönkretette a brüsszeli kerületet.

  • A politikus 1982-ben érkezett Molenbeekbe, ahol érdekes módon az „Állítsuk meg a migrációt” elnevezésű migránsellenes kampánnyal kezdett. Ekkor még ellenezte a migránsok szavazati jogát.
  • Csakhogy kis idő elteltével rájött: ha szocialista politikusként sikeres akar lenni, akkor új bázisra van szüksége, kellenek a helyi muszlimok szavazatai, akik egyértelműen inkább a baloldali, mintsem a jobboldali jelölteket preferálják. Ennek megfelelően 180 fokos fordulatot vett, és a migránsok nagy ellenfeléből a migránsok nagy barátja lett.
  • 1992-ben lett Molenbeek polgármestere, és azon kívül, hogy az ellenőrizetlen migrációval élhetetlenné tette a városrészt, megadta a lehetőséget nem belga muszlim politikusoknak, hogy az önkormányzatban fontos szerepet kapjanak, természetesen szocialista színekben.
  • Amikor Moureaux 2012-ben visszavonult, egy teljesen eladósodott önkormányzatot hagyott hátra.
  • A politikus 2010-ben, 71 éves korában áttért az iszlám hitre, majd Marokkóban feleségül vette a 35 éves, marokkói Latifa Benaichát, aki többek között lakáskiutalásokban segédkezett neki. Ezek az önkormányzati lakások eleinte feleségének családjához kerültek.
  • Molenbeek gyakorlatilag átjáróházzá vált. Így fordulhatott elő, hogy a 2015-ös francia és a 2016-os belga terrortámadások elkövetői is Molenbeekből jöttek, itt készítették elő a merényleteket, és itt bujkáltak később a terroristák.
  • A belga rendőrségről a terroristaakciókat követően kiderül, fogalmuk sincs hányan és kik élnek a kerületben.

A Capital című brüsszeli napilap kiderítette, hogy Moureaux alatt legalább 45-en kaptak szociális juttatást úgy, hogy jóval az arra jogosító küszöb fölötti jövedelmük volt. A La Libre Belgique szerint pedig a városvezetés hanyagsága miatt súlyos válságba került a kerület.

Molenbeek tagadhatatlanul no-go zónává vált az elmúlt években, ennek ellenére a városrészt lezüllesztő polgármester lányát választották polgármesternek a helyiek. A migránsok és migráns hátterű családok körében ugyanis ismerősen cseng a Moureaux név, ismét meghálálták, hogy Moureaux annak idején megnyitotta előttük a kerület kapuit.

A magyar politika érdeklődését is felkeltette a brüsszeli kerület helyzete, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a választási kampányban egy videót tett közzé, amelyben a város helyzetének romlása kapcsán mutatta be a migráció negatív hatásait.