Salvini: Nem Brüsszel diktál Olaszországnak, milyen költségvetése legyen!

Vágólapra másolva!
Olaszország bejelentette Brüsszelnek, hogy nem módosítja az Európai Bizottság által aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezetet. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes azt mondta, az olasz kormány akkor is megemeli a hiánycélt, ha ez nem tetszik Brüsszelnek.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini azt mondta, az olasz kormánynak ne Brüsszel diktálja, milyen költségvetése legyen Itáliának. A Liga olasz kormánypárt vezetője azt mondta, ha az Európai Bizottság nem hagyja jóvá az olasz költségvetési tervezetet, a római kormány akkor is "megy előre" és megemeli a hiánycélt.

Ezt megelőzően Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azt mondta, kormánya készen áll konfrontálódni az Európai Bizottsággal, de nem változtat a tervezeten.

Luigi Di Maio másik olasz kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője szerint a piacok jobban szeretik Olaszországot az uniós biztosoknál. Azt mondta, a római kormány nem lépte túl az előírt 3 százalékos hiánycélplafont.

A római kormány hétfőn továbbította az Európai Bizottságnak azt a levelet, amellyel a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra kellett válaszolnia.

A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azt írta,

tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal.

Tria szerint az új olasz kormány tervezete nem felel meg ugyan a stabilitási és növekedési paktumnak, de ez a "nehéz választás szükséges" Olaszország számára. Azt is írta, hogy az olasz kormány költségvetési programja nem teszi ki veszélynek az ország pénzügyi stabilitását.

Az új olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre.

Egyes szakértők szerint a helyzet tovább növelheti a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

Pierre Moscovici pénzügyi biztos úgy nyilatkozott, az EU el akarja kerülni a Brüsszel és Olaszország közti válságot, de Olaszországnak tiszteletben kell tartania a szabályokat.

Az olasz sajtó biztosra veszi, hogy a testület visszadobja az olasz költségvetési tervezetet.

Ez precedens nélküli lépés lenne az EU eddigi történetében.

Ebben az esetben Rómának három hét áll rendelkezésére az esetleges korrekciókra. A jövő héten a római parlamentnek is szavaznia kell a csomagról. Pénteken a Standard&Poor's hitelminősítő közli országértékelését, miután a Moody's már leminősítette Olaszországot.

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben a növekedés nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kormány által vállalt 0,8 százalékkal szemben. Olaszország államadóssága a GDP mintegy 130 százaléka, a második legmagasabb az Európai Unióban.