Omán szerint itt az ideje elfogadni Izrael létét a Közel-Keleten

Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi, Benjámin Netanjahu, Izrael, Omán, Benjamin Netanyahu, Sultan Qaboos
A handout picture released by the official Twitter account of Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu on October 26, 2018 shows him (L) meeting with Oman's Sultan Qaboos in the Omani capital Muscat during his unannounced visit to the Gulf country. - Netanyahu made an unannounced visit to Oman, an Arab state with which Israel has no diplomatic ties, and met with Sultan Qaboos, the premier's office said on October 26. The two leaders discussed the Middle East peace process "and other issues of shared interest", it said in a statement released after Netanyahu returned from the first such visit by an Israeli premier for more than two decades. (Photo by - / Benjamin Netanyahu Official Twitter Account / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OFFICIAL TWITTER ACCOUNT OF BENJAMIN NETANYAHU" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
Vágólapra másolva!
Omán szombaton úgy foglalt állást, hogy eljött az ideje elfogadni Izrael létét a Közel-Keleten, és felajánlotta segítségét a palesztin-izraeli békefolyamatban.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő előző nap meglepetésszerű látogatást tett a szultánságban, napokkal korábban pedig Mahmúd Abbász palesztin vezető kereste fel Ománt. Mindkét politikus találkozott Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi ománi szultánnal. Washington szerint a vizitek előmozdíthatják a béke érdekében tett erőfeszítéseket.

Omán felvetésekkel segíti a feleket, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessenek, de nem közvetítőként teszi ezt – hangsúlyozta Juszuf bin Alavi bin Abdullah, a szultánság külügyminisztere egy bahreini biztonsági konferencián.

"Izrael egy térségbeli állam, és mi mind megértjük ezt" – folytatta. "A világ is tudatában van ennek a ténynek. Lehet, hogy eljött az idő, hogy Izraelt ugyanúgy kezeljük, mint a többi államot, és ugyanazok a kötelezettségek vonatkozzanak rá."

Benjámin Netanjahu és Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi ománi szultán Forrás: AFP/-

"Nem állítjuk, hogy az út könnyű és virágok szegélyezik, de elsődleges fontosságú számunkra, hogy véget vessünk a konfliktusnak, és elinduljunk egy új világ felé" – hangsúlyozta Alavi.

Alavi jelezte, hogy Omán nagyban támaszkodik az Egyesült Államok és Donald Trump amerikai elnök erőfeszítéseire a közel-keleti béke érdekében.

A szultánság régóta játszik közvetítői szerepet a Közel-Keleten. Omán 2013-ban segített a titkos amerikai-iráni tárgyalások létrejöttében, amelyek két év múlva elvezettek a történelmi jelentőségű, nemrég azonban Washington által felmondott atomalkuhoz.