Tizedeken dőlhet el, milyen koalíció alakul Hessenben

Vágólapra másolva!
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint tizedeken dőlhet el, hogy milyen koalíció alakul a németországi Hessenben, ahol vasárnap tartanak tartományi törvényhozási (Landtag-) választást.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában elmondta,

Hessen egy relatíve kicsi, de rendkívül gazdag tartomány,

ahol sok minden található: kiváló egyetemek és a frankfurti tőzsde is.

A felmérések szerint az várható, hogy mindkét nagy párt 10 százalékot "esik" a választáson: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerhet, de 28 százalékra mérséklődhet a támogatottsága, míg a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 20 százalékra eshet. Mindeközben a zöldek is feljöttek 20 százalék körülire; az utóbbi időben minden tartományban sikert arattak – fogalmazott. Mindemellett a kisebb pártok is erősödtek, a kommunista utódpárt és a liberálisok is. Mindezek nyomán a szakértő szerint

szinte bármilyen koalíció lehetséges.

Nógrádi György azt is elmondta, a hesseni választási eredménynek a berlini politikára is nagy hatása lehet. Ugyanis a napokban a CDU főtitkára úgy nyilatkozott: egy hesseni "nagy vereség" után szóba jöhet, hogy felmondják a nagykoalíciót, így vagy be kell vonni valakit az SPD helyett, vagy ki kell írni a választásokat. Ennek következményei pedig beláthatatlanok.