Indonéziai légikatasztrófa: a géptörzs lehet a válasz mindenre

Jakarta, 2018. október 30. Soerjanto Tjahjono, az indonéz Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság vezetője (b) és Budi Karya Sumadi indonéz közlekedési miniszter az indonéz Lion Air légitársaság tengerbe zuhant utasszállító repülőgépének egyik maradványát vizsgálja Tanjung Priok kikötőjében 2018. október 30-án. A belföldi viszonylatban közlekedő gép Jakartából a Szumátra melletti Bangka szigetre tartott október 28-án, amikor a felszállás után elveszett a kapcsolat a Boeing 737-800 típusú géppel. A tengerbe zuhant repülőgép fedélzetén 178 felnőtt utas, egy gyerek és két csecsemő utazott, a személyzet héttagú volt. MTI/EPA/Mast Irham
Vágólapra másolva!
Eddig nem találtak túlélőket, és valószínűleg már nem is fognak a Boeing-baleset után, amely hétfőn 198 emberrel a fedélzetén a tengerbe zuhant. A gépen, amely néhány perccel a felszállás után eltűnt a radarképről, egy gyerek és két csecsemő is utazott. 
Vágólapra másolva!

A Lion Air indonéz légitársaság Boeing 737-800 típusú gépe hétfőn Jakartából a Szumátra melletti Bangka szigetére tartott, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett.

Alig 13 perccel a felszállás után az egyik pilóta engedélyt kért, hogy visszafordítsa a gépet,

mert a személyzet műszaki problémára gyanakodott, de akkor még nem tudták megmondani, mi a baj. Ezután szakadt meg velük a kapcsolat, a gép eltűnt a radarokról.

Valószínűleg nincs túlélője az indonéziai repülőgép-szerencsétlenségnek

Nem sokkal felszállás után szakadt meg a kapcsolat a géppel.

A kutató-mentő csapatok a túlélők utáni keresésben egy víz alatti drónt is bevetettek, hogy tudják, egyáltalán merre keressék a roncsokat. A tenger azóta több holmit is a felszínre hozott, többek között a repülőgép egy-egy darabját, és személyes tárgyakat az utasoktól.

A tengerbe zuhant utasszállító repülőgépe utasainak holmijai Forrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

A búvárok jelenleg is a repülőgép törzsét keresik, benne a feketedobozzal, amely minden beszélgetést és történést rögzített a baleset pillanatában. A BBC szerint a mentőcsapatoknak

jó okuk van feltételezni, hogy hamarosan megtalálják a géptörzset,

a drón ugyanis érzékelt valamit a mélyben, amely választ adhat a szerencsétlenség részleteire.

Az áldozatok partra szállított maradványaival érkeznek kutató-mentők Jakarta kikötőjébe Forrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

Edward Sirait, a gépet üzemeletető Lion Air vezérigazgatója korábban bevallotta, hogy az alig két hónapja szolgálatba állított repülővel a felszállás előtti napon műszaki problémák adódtak, de szerinte mérnökök átvizsgálták a gépet, és biztonságosnak ítélték. A légi irányítás hozzátette: amíg kapcsolatban voltak a géppel, azt vették észre, hogy náluk és a fedélzeten eltérő adatokat kapnak.

Nincs túlélő

A Boeing 737-800 típusú gépen 178 felnőtt, egy gyerek és két csecsemő utazott, a személyzet héttagú volt. Az első holttestek kedden, egy nappal a katasztrófa után kerültek felszínre. A holttestekre 8 kilométerre keletre leltek rá a Tanjung Karawang nevű félszigettől, ahol az utasszállító eltűnt a radarról.