A cseh kormányfő javasolni fogja, hogy Csehország ne fogadja el az ENSZ globális migrációs csomagját

Vágólapra másolva!
Andrej Babis cseh kormányfő javasolni fogja, hogy Csehország – Magyarország és Ausztria példáját követve – ne csatlakozzon az ENSZ globális migrációs csomagjához.
Vágólapra másolva!

A kormány a miniszterelnök csütörtöki prágai nyilatkozata szerint várhatóan a jövő héten fog foglakozni a témával. Andrej Babis, aki egyben a kormányzó ANO mozgalom elnöke, újságíróknak elmondta, hogy a cseh álláspont kialakítását előzetesen még koalíciós partnerével, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőivel is meg akarja vitatni. A politikus az osztrák és a magyar álláspontot osztva

úgy látja, hogy a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között,

illetve a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.

– jelentette ki Babis a cseh parlamenti alsóházban egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva.

„Nekem sem tetszik a paktum.

Arra számítok, hogy a koalícióban döntést hozunk erről” – fejtette ki a kormányfő. Babis később újságíróknak úgy pontosított, hogy a kérdésről tárgyalni kíván Jan Hamácekkel és Tomás Petrícekkel, a bel-, illetve külpolitikai tárca szociáldemokrata vezetőivel.

A kormányfő ugyanakkor megerősítette, hogy

Csehország továbbra is elutasítja a migránsok befogadását.

„Nem fogadunk be semmiféle illegális migránsokat. Ez továbbra is érvényes” – szögezte le Andrej Babis. Szerinte a migránskérdés megoldását egy Afrikának szóló Marshall-terv, vagyis a jelenleginél nagyobb európai gazdasági segítség jelentheti.