Netanjahu szörnyűnek nevezte a gyilkosságot, de szerinte fontosabb az Iránnal szembeni együttműködés Rijáddal

Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pénteken szörnyűnek nevezte Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október 2-án történt meggyilkolását, de szerinte olyan módon kell foglalkozni az üggyel, hogy az ne ássa alá a szunnita királyság stabilitását, mivel elsőbbséget élvez az Iránnal szembeni együttműködés Rijáddal.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormányfő Várnában egyeztetett a bolgár, görög, román és szerb vezetőkkel. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy

Irán nagyobb fenyegetést jelent Szaúd-Arábiánál, és ezt észben kell tartaniuk azoknak, akik meg akarják büntetni a közel-keleti királyságot.

"Ugyanakkor azt mondom, nagyon fontos a világ és a régió stabilitására nézve egyaránt, hogy Szaúd-Arábia stabil maradjon" - hangsúlyozta az újságíró halálával kapcsolatos első nyilvános reagálásában az izraeli kormányfő.

- fűzte hozzá. Netanjahu ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Izrael is bekapcsolódott a Franciaországban és Dániában folytatott nyomozásokba, amelyek az iráni hírszerzés által állítólag az iráni ellenzékiekkel szemben tervezett merényleteit hivatottak feltárni.

Korábban Juvál Steinic izraeli energiaügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy

A teheráni vezetés tagadja, hogy atomfegyverek kifejlesztésére törekszik.

Netanjahu a múlt héten váratlan látogatást tett Ománban,

miután az ország külügyminisztere úgy foglalt állást, hogy eljött az ideje elfogadni Izrael létét a Közel-Keleten. A zsidó állam más tisztségviselői az Egyesült Arab Emírségbe tettek látogatást a héten.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, az után, hogy bement országa isztambuli főkonzulátusra, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.