Brüsszel elköltötte Kadhafi befagyasztott pénzét

Moammer Kadhafi
Libyan Leader Moammer Kadhafi listens to speeches at the Maputo conference Center 12 July 2003 on the second and last day of the 2nd Heads of states and governments of the African Union summit. The second African Union (AU) summit being held in the Mozambique capital ended 12 July with heads of state appointing a leadership assigned to set up AU organs such as a Peace and security Council. (Photo by ALEXANDER JOE / AFP)
Vágólapra másolva!
A 888 szerint belga képviselők Charles Michel miniszterelnöktől azt szeretnék megtudni, hogy mi történt Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor befagyasztott, milliós bankszámláival, amelyekről eltűnt a pénz.
Vágólapra másolva!

Egyre nő a nyomás a belga kormányon, miután kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik azokról a bankszámlákról, amelyeket a kivégzett egykori líbiai diktátor Brüsszelben vezetett, és amelyet már 2011-ben befagyasztottak – írja a 888 a Politico cikkére hivatkozva.

A belga ellenzéki képviselők jelenleg Charles Michel liberális miniszterelnöktől szeretnék megtudni, hogy hova tűnt a pénz, miután a helyi média megszellőztette:

fegyverek árát az egykori líbiai diktátor befagyasztott számláiról vonták le.

Didier Reynders belga külügyminiszter nem tudott válaszolni arra, hogy hogyan lehetséges az, hogy pénzmozgás történt olyan bankszámlákon, amelyeket az ENSZ-szankciók miatt befagyasztottak. A belga ellenzéki képviselők azt is szeretnék megtudni, hogy esetleg nem líbiai milíciák kapták-e meg a pénzt.

Moammer Kadhafi Forrás: AFP/Alexander Joe

A Kadhafihoz köthető pénzek összege összesen 16 milliárd dollár volt, ebből folytak el százmilliók 2011 és 2017 között.

A 888 szerint a belga ellenzéki képviselők jelenleg azt próbálják elérni, hogy

a brüsszeli parlamentben hallgassák meg a témában az ENSZ szakértőit.

Az ügyben már vizsgálódik a belga ügyészség is.

A pénz egy részének sorsára fényt deríthet Reynders egyik 2011-es mondata, amely a La Libre lapban jelent meg, és amely szerint a lefoglalt pénzből legalább azoknak a belga cégeknek kellene forrásokat juttatni, akiknek tartozott Kadhafi. A magyarázat kézenfekvő lehetne, azonban a belga lapok másra derítettek fényt.

Kedden az RTBF belga közszolgálati adó egy névtelen titkosszolgálati forrást idézve állította:

a belga kormány líbiai milíciáknak juttatott pénzt.

Az ostendi repülőtéren kapcsoltak le olyan gépeket, amelyek meg voltak pakolva fegyverrel. Igaz azonban, hogy a cikk nem említette Kadhafi pénzét.

Líbia ellen 2011-től voltak érvényben ENSZ-szankciók. Globálisan összesen 67 milliárd dollárnyi vagyont fagyasztottak be, de ez nemcsak a Kadhafi-család vagyona, hanem líbiai alapkezelők pénzei – a kettőt időnként nehéz volt megkülönböztetni.

Az ügyben azt sem tudni, hogy ki profitált a Kadhafi család elcsorgó pénzeiből.