Orbán Viktor: Hatalmas utat tettek meg a magyar-kínai kapcsolatok

kína, peking, orbán viktor, üzleti út, Hszi Csin-ping és Orbán Viktor
Peking, 2014. február 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke (j) fogadja a hivatalos kínai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnököt az Országos Népi Gyűlés épületében Pekingben 2014. február 13-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna
Vágólapra másolva!
Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai államfővel Sanghajban – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
Vágólapra másolva!

Az első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) megnyitása után tartott külön tárgyalásukon a két ország vezetői méltatták a magyar-kínai kapcsolatokat, amelyek számos területen elmélyültek az elmúlt években.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke fogadja a hivatalos kínai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnököt az Országos Népi Gyűlés épületében Pekingben 2014-ben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Orbán Viktor úgy fogalmazott:

A kínai elnök emlékeztetett rá, hogy:

Magyarország az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatokat Kínával, és ennek az eseménynek jövőre lesz a 70. évfordulója.

Orbán kifejtette: Magyarország méltó módon fog megemlékezni az évfordulóról, ennek előkészületeit megtették.

A kínai elnök gratulált Orbán Viktornak Magyarország utóbbi években jól látható fejlődéséhez és stabilitásához, egyben meghívta őt az Egy övezet, egy út együttműködés jövő évi magas szintű fórumára Pekingbe.

A meghívást a miniszterelnök elfogadta

– mondta Havasi Bertalan.

A konkrét gazdasági projektek közül a megbeszélésen kiemelték a Belgrád-Budapest vasútvonal ügyének előremozdítását, valamint a kínai államfő üdvözölte a magas minőségű magyar agrártermékek kínai importját.